Ga naar de inhoud
Israëlisch onderzoek

Vrouwen hebben het sneller koud dan mannen: 'Ik vind 24 graden nog fris'

Olga stopt haar koude voeten in bed altijd tussen de benen van haar man Beeld © EditieNL

Nee, het blijkt geen aanstelgedrag: nieuw onderzoek wijst uit dat vrouwen het daadwerkelijk sneller koud hebben dan mannen. Koukleum Olga weet er alles van. "Als het in huis 21 graden is loop ik rond in een dik vest."

Uit onderzoek aan de Universiteit van Tel Aviv blijkt dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen. Dit is door onze hele evolutie zichtbaar. Eerder toonde een studie aan de VTT Technical Research Center of Finland al aan dat vrouwen de thermostaat gemiddeld een halve tot hele graad hoger zetten dan mannen.

Koukleum

Niets nieuws voor Olga ter Hart-Nijholt. De 44-jarige vrouw is een echte koukleum. Het liefst zou ze willen dat het altijd en overal 25 graden is. "Dat is voor mij heerlijk. Sinds het in Nederland onder de 20 graden is, heb ik het regelmatig koud. Ik heb dan standaard twee of drie lagen kleding aan. Overal in huis liggen dekentjes", vertelt ze aan EditieNL.

Briljante
Lees ook:
Briljante tips voor koukleumen: 'Eet jezelf warm met boerenkool'

Voor de lol buiten een rondje wandelen zou ze onder de huidige weersomstandigheden nooit doen. "Gisteren liet ik de hond uit. Het was buiten 12 graden. Toen ik terugkwam had ik het zo koud dat ik twintig minuten onder de douche heb gestaan – die zet ik overigens altijd op 40 graden. Toch had ik daarna nog steeds ijskoude voeten. Die stop ik dan in bed maar tussen de benen van mijn man."

Blauwe vingers

Olga heeft thuis een houtkachel. "Daar kan ik bijna ínkruipen. Soms is het in huis 24 graden en dan vind ik het nog fris. Bij 21 graden lopen ik met een dik vest aan. Ik kan ook niet slapen zonder eerst te douchen, anders warm ik gewoon niet op. Ik heb soms zelfs blauwe vingers en nagels."

Warmteproductie

Thermofysioloog Boris Kingma heeft in het verleden zelf onderzoek naar gedaan naar de verschillen tussen mannen en vrouwen in warmteproductie. "Vrouwen produceren minder warmte dan mannen. Ze moeten hun best doen om minder warmte verliezen, anders koelen ze af", zegt hij tegen EditieNL.

Ellen
Lees ook:
Ellen en Annie zijn allergisch voor kou: 'Mensen kijken me aan alsof ik vies ben'

Een vrouw grijpt daarom sneller naar een dekentje dan de man. "Dat vrouwen een lagere warmteproductie hebben komt onder andere doordat ze minder weefsel hebben. Spierweefsel produceert bijvoorbeeld warmte en dat hebben mannen meer", aldus Kingma.

Koude handen

Als het lichaam warmte verliest reageert het door bijvoorbeeld bloedvaten in de handen samen te knijpen. "Je lichaam sluit de handen dan af, zodat de rest warm blijft. Alleen gaat dat dan ten koste van de warmte van je handen. Vrouwen hebben dan ook eerder koude handen dan mannen."

Dit gebeurt niet alleen bij je handen, maar ook bij je neus, oren, tenen en de onderkant van je voeten. "Je hebt dan het gevoel dat je het koud hebt, maar het is eigenlijk een signaal van het lichaam: ga er wat aan doen", legt de thermofysioloog uit. "Dat is hoe je lichaam je gedrag helpt te sturen naar een optimale balans in temperatuur."

Dat betekent overigens niet dat mannen het nooit koud hebben. "Al geven ze er wel minder snel aan toe."