Ga naar de inhoud
Gemeenschappelijke ruimtes

Is kleiner wonen de oplossing voor de woningcrisis? 'Meer ruimtes delen'

Eefje woont met haar man, hond en kat op 36 vierkante meter Beeld © EditieNL

Het kan niemand ontgaan zijn dat het chaos is op de woningmarkt. Een van de gevolgen is dat we steeds kleiner zijn gaan wonen. Een Amsterdams D66-raadslid denkt dat de oplossing 'm zit in het delen van bijvoorbeeld wasmachines of speelruimtes. "In Nederland willen we in elk huis alles maar voor onszelf."

"Hoe dichter je bij het centrum wil wonen, hoe duurder het wordt", zegt D66-raadslid Reinier van Dantzig tegen EditieNL. Dat betekent volgens hem dat appartementen daar niet groter dan zestig of zeventig vierkante meter kunnen zijn, als de prijs rond de 350.000 euro moet liggen.

Gemeenschappelijke ruimtes

Het raadslid denkt dat je in zo'n formaat appartement prima kunt wonen, mits je slimmer bouwt. "Je moet kijken of echt alles in huis noodzakelijk is om te hebben. In Nederland willen we in elk huis alles voor onszelf, maar in New York is het bijvoorbeeld heel normaal om samen een wasvoorziening te delen in een kelder van een appartementencomplex."

Veel
Lees ook:
Veel te weinig en veel te duur: groot tekort aan studentenwoningen

Om de woningcrisis het hoofd te bieden, denkt hij dat we moeten nadenken over nieuwe woonvormen en het efficiënter inzetten van ruimte. "Je kan bijvoorbeeld ook denken aan het splitsen van kamers in kleinere ruimtes, waardoor je met meer mensen kan samenwonen", zegt hij. "En bij gezinswoningen kan je kijken naar een goede speelvoorziening in de buurt in plaats van kleine balkonnetjes die weer ruimte kosten en niets opleveren."

Nadenken over spullen

De ruimte in huis nuttig indelen, daar is Eefje Fehres een ster in. Ze is eigenaar van de Tiny House Store, woont zelf in zo'n klein huis en weet allerlei slimme oplossingen om de beperkte ruimte goed te gebruiken. "Bijvoorbeeld een opklapbed en een inbouwkast. En van de muur hebben we een werkkast gemaakt", zegt ze tegen EditieNL. "Daarnaast hebben we een kleine douche. Die is precies goed."

65 m2 per persoon

Gemiddeld hebben mensen in Nederland 65 vierkante meter aan woonoppervlakte per persoon. In Amsterdam, waar de woningnood het grootst is, hebben mensen maar 49 vierkante meter woonruimte per persoon.

Cijfers: CBS

Vroeger woonde Fehres wel in een 'normaal' rijtjeshuis van 120 vierkante meter. "Ik wilde het niet meer en kon niet meer zo met al mijn spullen leven", aldus Eefje. "Zodra het laatste kind uit huis was, zijn we op zoek gegaan naar een tiny house."

10.000
Lees ook:
10.000 tiny houses in de Peel: Jeanette heeft er één van

In een kleiner huis wonen betekent ook dat je minder spullen kwijt kan. "Het ontspullen was wel even een dingetje. Ik heb er maanden over gedaan om mijn spullen op te ruimen en weg te doen, want je ruimt je hele leven op."

Slim inrichten

Maar inmiddels is Eefje er goed in geworden. "De kunst is gewoon het slim in te richten en goed na te denken over de spullen die je echt nodig hebt. We delen ook veel spullen met onze buren, zoals gereedschap, een schuur en een wasmachine. Dat bevalt hartstikke goed. Het scheelt veel opslagruimte."

Ze weet eigenlijk al niet meer beter. "Mijn man, hond, kat en ik wonen hebben samen 36 vierkante meter en ik vind het groot."