Onderzoek

Pretpark aast op je postcode: 'Mag alleen met goede reden'

06 oktober 2021 17:39 Aangepast: 07 oktober 2021 09:28
Pretpark Duinrell Beeld © ANP

Als je naar een dierentuin of pretpark wil, moet je soms onnodig persoonlijke gegevens afstaan bij het kopen van een online kaartje. Dat blijkt uit een onderzoek van NU.nl. Denk daarbij aan je telefoonnummer of je postcode. Waar worden die gegevens eigenlijk voor gebruikt, en mag dat zomaar?

NU.nl onderzocht 22 dierentuinen en pretparken. Zeven daarvan blijken bij het kopen van een online ticket te vragen om je postcode en telefoonnummer. Het gaat om onder meer Ouwehands Dierenpark, Duinrell en Burgers Zoo. 

Gerichte marketing

Het verzamelen van postcodes biedt vooral mogelijkheid tot gerichte marketing, denkt Evelyn Austin van Bits of Freedom. "Als je weet waar je klanten vandaan komen, dan kun je je marketingstrategie daarop aanpassen", vertelt ze tegen EditieNL. "Een postcode geeft veel weg, over iemands leeftijd en inkomen bijvoorbeeld. Je kunt dus makkelijker je doelgroep vinden en je boodschap gerichter aanpassen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ierse privacywaakhond: 'Privacyzorgen over slimme bril Facebook'

Maar mag het verzamelen van die data ook zomaar? Volgens ethisch hacker Daan Keuper wel, maar alleen met een goede reden. "Als je mensen via de mail kan bereiken, dan heb je de postcode helemaal niet nodig." En er is meer. "Zodra de bezoeker het pretpark of de dierentuin heeft verlaten, dan moet de data worden weggegooid."

Daarnaast moeten mensen expliciet toestemming geven voor het gebruiken van hun informatie. "Dat gebeurt niet altijd", zegt Keuper. "In dit geval klinkt het niet als het geoorloofd opslaan van gegevens."

Hackers

De gegevens zouden in verkeerde handen kunnen komen, bijvoorbeeld die van hackers. De ene hacker verzamelt data en de ander gebruikt het. "De data wordt gecombineerd met gegevens van andere plekken om vervolgens te worden doorverkocht", legt Keuper uit. Die gegevens kunnen dan worden gebruikt voor fraude. "Bijvoorbeeld helpdeskfraude of valse postbrieven, zogenaamd van de bank."

Er zijn allerlei scenario's mogelijk volgens Keuper. "Maar er zijn weinig beroepscriminelen die zo geavanceerd te werk gaan", zegt hij. Kijk in elk geval uit met je telefoon- en mailgegevens. "Op dit moment is de handel in telefoonnummers het grootst, maar mailadressen hebben een nog grotere waarde."

Reactie branchevereniging

Volgens de Club van Elf, de branchevereniging voor dagattractieparken, gaan hun leden goed om met de privacy van bezoekers. "De leden van de Club van Elf houden zich altijd aan de wet. Zo ook in dit geval. De privacy van consumenten is gewaarborgd", laat de voorzitter in een reactie weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore