Een strook bomen in een natuurgebied bij Harderwijk moet wijken voor een hoogspanningslijn. De bomen zouden als het stormt een risico kunnen vormen voor de hoogspanningsmasten en daarom worden ze gekapt. Maar lang niet iedereen is blij met masten in de buurt. Kunnen die kabels niet gewoon onder de grond?
Natuurmonumenten start morgen met de kap van de bomen in het Harderbos, bij de hoogspanningslijn Harderwijk-Zuiderveld-Lelystad. De bomen onder de masten, die dwars door het bos staan, zijn erg oud en hoog en vormen door hun conditie een risico volgens netbeheerder Tennet. Maar is het nog wel van deze tijd om de masten boven de grond te hebben staan?
Actiegroep
Hoogspanningsmasten in de buurt, bewoners in Delft zagen dat jaren geleden niet zitten. Luc Meijer was voorzitter van actiegroep 'Delft zegt NEE tegen bovengronds 380kV', een stichting die zich inzette om de komst van bovengrondse hoogspanningsmasten tegen te houden. Met succes: een jaar of vijf geleden werden de kabels onder de grond aangelegd.
"Je ziet er niets van", vertelt Meijer. "Langs de A4 staat een station vanaf waar ze onder de grond gaan. Daar kan je zien dat de hoogspanningsmasten ophouden." Meijer ziet het daarom als een geslaagde actie dat de kabels toch onder de grond liggen, terwijl ze eigenlijk boven de grond zouden komen. "Dat was ons ultieme doel en dat is gelukt."
Toch zijn hoogspanningslijnen onder de grond niet altijd dé oplossing. Niet alle kabels zijn namelijk onder de grond aan te leggen, legt persvoorlichter Jorrit de Jong van netbeheerder Tennet uit. "Er zijn twee soorten: hoogspanningslijnen boven de grond en hoogspanningslijnen onder de grond. Echt hoge voltages kunnen niet onder de grond, dat is technisch niet mogelijk." De kabels worden dan namelijk te heet en er zijn dan meer storingen.
Infrastructuur
Soms wordt een deel dus wel ondergronds aangelegd. Vaak gaat dat lastig: "Het is duurder onder de grond en onderhoud is lastiger. Ook is de ruimte daar vaak schaars", zegt De Jong. "Dus we bouwen ze ook nog boven de grond. We zijn nog lang niet van de hoogspanningsmast af."
We hebben de elektriciteit nou eenmaal nodig en dus ook de infrastructuur. "Grote windparken en zonneparken staan soms in de uithoeken van het land, die stroom moet ook daarbuiten komen, en dat gaat via de kabels."
Compensatie bos
Het kappen van bomen is heel alledaags, maar wordt volgens De Jong wel altijd gecompenseerd. "We zijn verplicht om het ergens anders weer te planten." In het geval van het Harderbos zullen de bomen worden 'omgeduwd', zodat het net is alsof ze door een storm zijn geveld. Het hout blijft liggen zodat daar nieuwe planten kunnen groeien en dieren zich kunnen nestelen.