In verschillende Nederlandse steden ervaren mensen overlast door studentenhuizen. Het gaat daarbij vooral om harde muziek. De verhuurders van de huizen nemen verschillende maatregelen om de overlast te minimaliseren, zoals het ophangen van camera's. Maar hoe ver mag je daarmee gaan?
De overlast van studenten speelt op verscheidene plekken in het land. In Tilburg kwamen er tot voor kort meerdere meldingen per week binnen over studentenflats. Vooral de harde muziek was bewoners een doorn in het oog, waardoor op verschillende plekken een feestverbod werd ingesteld. In de Schildersbuurt in Groningen is het niet veel beter: daar zorgen de studenten al enige tijd voor problemen. Ook in Arnhem is het raak, daar zou veel overlast zijn van een studentenhuis in een oud schoolgebouw.
Camera's
Inmiddels is de eigenaar van het studentenhuis in Arnhem, Roland Verheij, druk bezig om de overlast te beperken. "De tuin is nu tijdelijk afgezet met een hekwerk en van de week hebben we een geluiddempend plafond geplaatst." Er hangen zelfs camera's in het gebouw: bij de ingang, de nooduitgangen en op het dak met zicht op de keuken. Verheij snapt dat dit voelt als een inbreuk op de privacy. "We doen het omdat we eerder werkten met alarmen op de nooddeuren, maar die werden gesaboteerd."

De camera met zicht op de keuken kan echter niks opnemen. "Hij kan alleen registreren of het licht aan of uit is in de keuken", zegt Verheij. "Op het moment dat het licht nog aanstaat om een uur of drie 's nachts, dan moet iemand daarheen kunnen om te vertellen dat dat niet de bedoeling is."
Maar mag een huisbaas zomaar camera's ophangen? Volgens advocaat Elsje de Bie kan dat alleen als het echt nodig is voor de veiligheid. "Met camera's kun je een discussie krijgen, dan kan de huurder naar de rechter stappen." In het geval van het Arnhemse studentenhuis mag de verhuurder wél een camera ophangen die alleen op de nooddeur gericht is, omdat het alarm werd gesaboteerd.
'Ramen dichtgeschroefd'
De bewoners van het huis zijn het intussen zat. Volgens bewoonster Ella Kwakkelaar kunnen sommige ramen niet eens open. "We zijn de dupe van onze huisbaas, hij ziet de problemen niet zo", vertelt ze aan EditieNL. "Bij ons zijn sommige ramen dichtgeschroefd, het kan hier in de zomer wel 35 graden worden."
Advocaat De Bie zegt dat de huurder tegen het dichtschroeven van de ramen in kan gaan. "Je kunt als huurder zeggen dat je niet meer kunt ventileren. Er is dan sprake van een gebrek aan de woning, want het woongenot wordt ingeperkt", zegt ze. Vervolgens kan de huurder aan de verhuurder vragen of wil stoppen met het dichtschroeven van de ramen. "De huurbaas kan dan wel naar de rechter stappen en die kan dan een gedragsaanwijzing opleggen aan de huurder."
Zo'n gedragsaanwijzing kan een bijvoorbeeld een feestverbod zijn, zegt vastgoedadvocaat Huib Hielkema. "Je moet heel precies laten opschrijven wat er wel en niet mag", zegt hij. Een gedragsaanwijzing gaat gepaard met een dwangsom. "Veel mensen zijn daar gevoelig voor, dus de hoop is dat je tot aanvaardbaar gedrag komt, zonder de woning te hoeven ontruimen."
