Sinds 25 september

Anderhalve week met QR-code: hoe gaat het met de coronapas?

05 oktober 2021 17:47 Aangepast: 05 oktober 2021 17:56
De CoronaCheck-app Beeld © ANP

Wil je een drankje doen in een horecazaak, dan heb je sinds anderhalve week een coronatoegangsbewijs nodig. En niet alleen in de horeca, maar ook bij evenementen, theatervoorstellingen, films en sportwedstrijden. Hoe gaat het tot nu toe? EditieNL belde de vier grote steden over de handhaving en nam zelf de proef op de som.

Amsterdam heeft tot nu toe drie overtredingen waargenomen, maar hield het bij waarschuwingen. Rotterdam, Utrecht en Den Haag lieten weten geen boetes of dwangsommen te hebben uitgeschreven.

Onze EditieNL-verslaggever ging op pad om te testen of het controleren ook echt zo goed gaat als de steden zeggen. De bedrijven waren lang niet allemaal even streng. Zo werd er bij het restaurant in een van de hotels van een grote keten niet om de QR-code gevraagd. Ook een horecagelegenheid in een tuincentrum vroeg niet om zijn bewijs, net als meerdere horecazaken waar hij langsging.

Weerstand

De weerstand tegen de coronapas is er zeker, denkt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Maar een gedeelte houdt zich er toch aan", zegt hij. "Het is een verplichting en bedrijven willen geen boete. Ze hebben er wel grote moeite mee. Het is toch een verzwaring." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De coronapas als splijtzwam

Zelf is Willemsen tegen de coronapas, want het is volgens hem een 'buitensporige maatregel'. Toch zal hij nooit zeggen dat iemand zich er niet aan moet houden. "Het is opgelegd vanuit de overheid, dus je moet wel", zegt de voorzitter. "Maar ik snap het heel goed als horecaondernemers zich er niet aan willen houden."

'Veel annuleringen' 

De KHN-voorman zelf houdt zich met zijn horecagelegenheden overigens wel aan de maatregel. "Dat gaat heel moeizaam. We krijgen veel annuleringen", zegt Willemsen. "Sommige gasten hebben er geen problemen mee, maar andere gasten willen toch de discussie voeren." Dat is ook waar onze verslaggever tegenaan liep: na wat discussie mocht hij vaak toch naar binnen zonder zijn app te laten zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weerstand tegen coronapas: 'Dan maar niet uit eten'

Maar op dit moment lijkt het erop dat het grootste deel van de mensen de regels prima volgt. Dat zegt Richard Gerrits, voorzitter van boa-vakbond BOA ACP. "Het is eigenlijk ouderwets gezellig", zegt hij. "Voor zover ik weet zijn er in heel Nederland maar twee dwangsommen uitgedeeld. Dat is erg netjes."

Boa-tekort

Al voor de maatregelen die op 25 september ingingen gaf BOA ACP aan dat er meer boa's nodig waren. Ondanks het feit dat het goed gaat met het handhaven, geeft de vakbond aan dat er nog steeds zo'n 2500 tot 5000 extra handhavers nodig zijn. "Er worden steeds meer taken overgedragen aan de boa en daar hebben wij dan ook meer mensen voor nodig."

Zorgt dat tekort er dan niet voor dat horecaondernemers minder snel gesnapt worden als zij geen coronapas controleren? "Misschien kan het zijn dat horecaondernemers de dans ontspringen, maar wij hebben in die anderhalf jaar corona ontzettend goed contact met de horeca gehad", zegt Gerrits. "Dus we weten goed welke ondernemer zich eraan houdt en wie zich er niet aan houdt. Dan kunnen we al wat gerichter controleren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet akkoord met polsbandje als coronabewijs na controle QR-code

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore