1,5 miljoen tegels gewipt

Stenen eruit en planten erin: NK Tegelwippen zorgt voor groenere tuinen

05 oktober 2021 12:28 Aangepast: 05 oktober 2021 12:55
Een man met plantjes tijdens het NK Tegelwippen Beeld © NK Tegelwippen

Is jouw tuin al wat groener? Afgelopen half jaar vond namelijk het NK Tegelwippen plaats. Door heel Nederland haalden mensen tegels uit hun tuin om ze te vervangen door groen. En met succes: in totaal zijn er 1,5 miljoen tegels verruild voor planten. De grote winnaars? De gemeente Rucphen en de gemeente Den Haag. Naast de winst heeft het groener maken van tuinen vooral veel voordelen.

Uiteindelijk zorgde het NK Tegelwippen ervoor dat er zo'n 140.000 vierkante meter vergroend is. Dat zijn zo'n 28 voetbalvelden. De actie wordt onder andere gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens hydroloog Niko Wanders is het een goed initiatief. "Het is iets wat de aandacht op vergroening vestigt", zegt hij tegen EditieNL. "Een goede actie voor minder verharding."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dingdong, het is de gemeente Breda aan de deur: weg met die betegelde tuin

Op die verharding kan je misschien goed wandelen, maar het kent ook veel nadelen. "Als het plots heel hard regent, kan het water nergens heen", legt Wanders uit. Daarnaast is het niet bevorderlijk voor de biodiversiteit. Bovendien zorgt verharding ervoor dat het in de zomer erg heet is, met name in steden. "Hoe meer tegels, hoe meer de warmte blijft hangen."

Voordelen 

Door tegels te wippen, en die plekken dus te vergroenen, zorgen we ervoor dat die nadelen minder worden. Met name op het gebied van wateroverlast. "Als we tien procent van de huidige tegels zouden vervangen, kan tien procent meer regenwater de grond intrekken." Geen overbodige luxe, want volgens Wanders gaan we steeds vaker stormbuien meemaken die tot wateroverlast kunnen leiden. "Van die buien die de barbecue verpesten. Dat is het gevolg van klimaatverandering."

Een peuter is plantjes aan het planten Een peuter is plantjes aan het planten

Ook de dieren hebben veel baat bij vergroening. "Het zorgt voor voedsel, met name voor insecten", vertelt Wanders. En misschien niet het belangrijkst, zegt de hydroloog, maar het oog wil natuurlijk ook wat. "Planten zijn erg leuk om te zien." Volgens het NK Tegelwippen zou een groene leefomgeving zelfs zorgen voor een betere mentale gezondheid. 

Winnaars

Bij een wedstrijd horen natuurlijk ook prijzen. In de gemeente Rucphen wipte men de meeste tegels per inwoner. Daarmee won de plaats de zogeheten Gouden Tegel. Maar de echte grote winnaar is Den Haag, want daar werd het grootste aantal tegels gewipt: meer dan 200.000. Het leverde de stad de Gouden Schep op. 

Hoewel deze plaatsen het dus goed hebben gedaan tijdens het kampioenschap, is er bij bepaalde steden nog veel ruimte voor verbetering. "Ik kan natuurlijk niet in de achtertuinen van mensen kijken", zegt Wanders. "Maar hoe ouder de stad, hoe meer winst er vaak te behalen valt." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel meer wateroverlast door betegelde tuinen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore