Nijmegen

Dit jaar geen kluif op dierendag: bij dit klooster kun je je huisdier laten zegenen

04 oktober 2021 14:38 Aangepast: 04 oktober 2021 17:05
Een kip wordt gezegend Beeld © ANP Foto

Wil jij je viervoeter dit jaar op dierendag eens iets anders geven dan een kluif of brokken? Vandaag kon je in een Nijmeegs klooster van de Minderbroeders Franciscanen je dier laten zegenen. "We zegenen de liefde tussen mens en dier."

Een extra soort zorg voor je dier, zo noemt broeder Hans van Bemmel, die de zegeningen uitvoert, het fenomeen. De opkomst was niet slecht vandaag. "Er waren veel honden en zelfs kippen", zegt hij tegen EditieNL. "We hebben ook 20.000 bijen gezegend die in de kloostertuin leven. Die houden de natuur in evenwicht en zorgen voor voedsel. Het is belangrijk om dat in ere te houden." 

Volkse geloofsverspreiding 

Tijdens de zegening vertelt Van Bemmel een leuk verhaaltje over het dier. "Als iemand met zijn hond komt, vraag ik altijd wat de hond betekent in zijn leven", zegt hij. De liefde tussen mens en dier wordt trouwens gezegend, niet het dier zelf. "Het is niet zo dat een hond met drie pootjes er ineens vier krijgt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elke dag dierendag: dierenartsen over hun bijzonderste patiënt

Het zegenen van de dieren is volgens de broeder erg leuk om te doen. Niet alleen door de dieren zelf, maar ook omdat hij naar eigen zeggen het geloof verspreidt. "Dit is de volkse manier van het geloof verspreiden", zegt Van Bemmel. "Mensen zien het altijd als iets heel strengs en dogmatisch, terwijl het helemaal niet zo in elkaar zit." Ook mensen die zelf niet gelovig zijn, zijn welkom. 

Heilige van dier en milieu

Mensen die het festijn gemist hebben, hoeven niet te treuren. "Als iemand op een andere dag met zijn dier langskomt om een zegening te vragen, dan doe ik dat gelijk", zegt Van Bemmel. Al is dierendag wel de perfecte datum om een dier te zegenen. "Werelddierendag is gepland op de dag dat Franciscus stierf, de patroonheilige die staat voor dier en milieu."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore