Ga naar de inhoud
Oordeel EMA

62 procent van de gevaccineerden staat open voor derde prik

Ger Rijkers, immunoloog bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Inmiddels heeft een groot deel van de Nederlanders er al twee vaccinaties in zitten. Toch kan het zomaar dat we straks nog een prik krijgen. 62 procent van de gevaccineerde Nederlanders staat wel open voor zo'n extra dosis, blijkt uit een enquête van EditieNL, uitgevoerd door DVJ Insights.

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) oordeelde vandaag dat de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna gebruikt mogen worden om mensen met een ernstige afweerstoornis een extra prik te geven. Ook mensen die niet in de risicogroep vallen kunnen volgens het EMA een derde prik krijgen met Pfizer, als de politiek besluit dat dit nodig is. Er zijn extra gegevens nodig om te bepalen of Moderna ook daarvoor kan worden ingezet.

Voor het kabinet is het niet ondenkbaar dat er nog een vaccinatie komt. Er wordt 134 miljoen euro vrijgehouden voor een zogeheten boostershot. De extra prik zou zes maanden na de laatste moeten worden gegeven, omdat de bescherming tegen het coronavirus dan zou verzwakken. 

Pfizer
Lees ook:
Pfizer goedgekeurd voor boosterprik, Moderna alleen voor kwetsbaren

Het grootste deel van de Nederlanders staat open voor zo'n extra vaccinatie. Dat blijkt uit een enquête van EditieNL onder ruim 1100 mensen. Zo'n 62 procent vindt een derde vaccin geen probleem. Ruim een kwart twijfelt nog en 12 procent wil er niks van weten. Een eventuele vierde prik kan op 55 procent onvoorwaardelijke steun rekenen. En mochten we straks ieder jaar terug moeten voor een vaccin, dan heeft 52 procent daar geen bezwaar tegen. 

Iedereen een derde prik?

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) oordeelde vandaag dus dat Pfizer ook gebruikt mag worden voor een derde prik voor iedereen. Ger Rijkers, immunoloog bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, ziet daar het nut niet van in. "Als je in goede gezondheid bent en niet in een risicogroep zit, dan is een derde prik niet nodig. We weten dat gezonde mensen heel goed op het vaccin reageren: de antistoffen beschermen goed tegen de deltavariant, de variant die nu dominant is."

Volgens Rijkers is het wel een goed idee om ouderen en zwakkeren te vaccineren. We weten op dit moment immers nog niet hoe lang een vaccin beschermt. "Dat zou het beste passen bij de jaarlijkse griepvaccinatie, want die groepen komen ook daarvoor in aanmerking", zegt hij tegen EditieNL. "Vaccineren is vooruitzien."

Derde
Lees ook:
Derde prik voor kwetsbare Annelies: gezin hoopt na anderhalf jaar op vrijheid

Mocht er onverhoopt een nieuwe dominante variant doorbreken, dan kan dat de zaak veranderen. "Als dat gebeurt, moet je overwegen om een grotere groep een derde dosis te geven", zegt Rijkers. "Dat kan ook internationaal gebeuren: dat gekeken moet worden of het bestaande vaccin nog voldoende bescherming biedt bij zo'n nieuwe variant."

Of we straks ieder half jaar een prik tegen corona moeten nemen, is nog moeilijk te zeggen. "De tijd zal het leren. Volgend jaar weten we hoe lang de bescherming van een coronavaccin heeft aangehouden", zegt de immunoloog. "Het is niet ondenkbaar dat we ieder jaar in het najaar de griepprikvaccinatie én het boostershot moeten nemen."