Bedreiging Rutte, Wilders en Baudet

Politicus nog een veilig beroep? 'Dreiging kan zeker onze politici treffen'

02 oktober 2021 17:24 Aangepast: 02 oktober 2021 17:26
Beeld ter illustratie Beeld © ANP Foto

Negen terreurverdachten die vorige week werden aangehouden in Eindhoven, wilden mogelijk een aanslag plegen op demissionair premier Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. De verdachten voerden gesprekken over manieren om de politici om het leven te brengen. Is politicus eigenlijk wel een veilig beroep?

In het gesprek dat werd afgeluisterd door de AIVD werden meerdere manieren besproken om de politici te vermoorden. Zo werd er gesproken over het ontvoeren van PVV-leider Geert Wilders en hem tijdens een livestream vervolgens te onthoofden.

Emoties

Politici die te maken hebben met lastige besluiten, krijgen het meest met dreigingen te maken, denkt veiligheidsdeskundige Rico Briedjal. "Bijvoorbeeld rondom het hele covid-verhaal. De dreiging is aanzienlijk gestegen en dat maakt het werk voor zowel hen als hun omgeving gevaarlijker", vertelt hij aan EditieNL.

De huidige pandemie speelt volgens Briedjal een grote rol in de toegenomen dreiging. "Je ziet dat zo'n grote groep mensen erdoor geraakt wordt. En binnen zo'n groep is er altijd wel een percentage dat bereid is om de wet te overtreden", legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindhovense terreurverdachten bespraken doden Rutte, Wilders en Baudet

Dit wordt een probleem wanneer deze mensen actief worden. "Dan zie je dat de kans op aanslagen toeneemt. Juist nu, want sentimenten lopen steeds hoger op. Wanneer emoties niet meer te bedwingen zijn, dan zie je dat mensen in staat zijn om inderdaad geweld in te zetten."

Dreiging

En wat Briedjal betreft is de kans aanwezig dat er ooit daadwerkelijk geweld gebruikt zal worden tegen de politici. "Ik denk dat de wereld elke dag iets geks meemaakt. Ook in Nederland wordt de kans steeds groter dat zoiets ooit gaat gebeuren. Dat kan ook zeker onze politici treffen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Negen terreurverdachten Eindhoven blijven vastzitten

Dat deze polarisatie er is in onze samenleving is erg treurig, vindt politiek verslaggever Floor Bremer van RTL Nieuws. "En het is nog treuriger dat dit zich uit in bedreigingen naar politici."

Beveiliging

"Dit zag je eerder ook een keer met Pieter Omtzigt die door een groep mensen werd bedreigd voor de Tweede Kamer." Volgens Bremer is het niet uniek dat mensen protesteren voor de Kamer. "Demonstreren is ons goed recht. Maar iemand bedreigen gaat toch wel echt een grens over."

Maar of de politici goed beveiligd worden is voor ons als burgers moeilijk te zien. "Daar zeggen ze niks over. Soms zie je een beveiliger meelopen maar meestal zie je ze niet. Het heet niet voor niks beveiliging. Het kan zijn dat het er is maar we weten het niet. En dat lijkt me ook heel goed, het gaat tenslotte om de veiligheid van die mensen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore