Wat doe je als je zoontje medische hulpmiddelen nodig heeft terwijl je hier geen geld voor hebt? Flessendoppen sparen. Dat is wat Manal Hopmans doet voor haar vierjarige zoontje Rayèn, die een rolstoelbus nodig heeft. Door de dopjes te verzamelen, zamelt het gezin geld in voor Rayèn, wiens medische hulpmiddelen echt niet meer in de auto passen.
Rayèn is geboren met een zuurstoftekort. Hierdoor liep hij blijvende hersenschade op. "Dit heeft vooral invloed gehad op zijn motoriek. Hij kan niet zelfstandig staan, lopen of zitten en ook zijn spraak is aangetast", vertelt Manal aan EditieNL.
Door deze beperking is Rayèn afhankelijk van hulpmiddelen zoals een rolstoel. "Dit jaar krijgt hij nog een elektrische rolstoel. Daar zijn we ontzettend blij mee, want dan krijgt hij weer een stukje vrijheid erbij. Dan kan hij zelf gaan en staan waar hij wil en is hij minder afhankelijk van ons."
Flessendopjes
Maar de nieuwe rolstoel zal niet in de auto van het gezin passen. "Dus hebben we een busje nodig. Daarnaast worden zijn andere hulpmiddelen ook groter aangezien hij zelf ook groeit." Om deze grote investering te financieren startte het gezin een inzamelingsactie. "We willen samen met mensen die ons willen helpen de bus bij elkaar sparen."

Manal had meerdere gezinnen soortgelijke inzamelingsacties zien doen. "We zitten nu in de twaalfde week van onze actie. We hebben tot nu toe 15.000 euro ingezameld." Voor het busje heeft het gezin 40.000 euro nodig. "We gaan door totdat het er is, maar we hopen voor de zomer ons doel te bereiken."
Vreemden en bekenden
Maar hoe kan er geld worden verdiend met flessendopjes? "Mensen kunnen ze bij ons thuis afleveren. Daarnaast staat op onze Facebookpagina een lijst met alle andere inleverpunten, die grotendeels zijn opgezet door mensen die zichzelf daarvoor beschikbaar stellen."
Gemiddeld ontvangt het gezin zo'n 250 kilo dopjes per week. "De garage staat constant vol. En in onze voortuin hebben we een bak staan voor het inleveren van de dopjes." De ingezamelde dopjes brengt Manal vervolgens naar een recyclebedrijf in Tiel. "We krijgen zo'n 20 cent per kilo."

Het gezin is erg dankbaar voor alle hulp die het krijgt. "Het is hartverwarmend en ontroerend om te zien hoe zowel vreemden als bekenden ons willen helpen. Er zijn best wel wat inzamelpunten opgezet door mensen die we totaal niet kennen."
Aandacht
Ook via sociale media wordt er aandacht gevraagd voor de inzamelingsactie. "Er is enorm veel inzet op TikTok. Mensen gaan dan live en moedigen anderen aan om dopjes te gaan verzamelen voor Rayèn. Je kunt op zo veel meer manieren helpen dan alleen met geld, onze actie onder de aandacht brengen helpt ook enorm."
En ook Rayèn zelf is erg dankbaar. "Hij houdt van de aandacht en hij vindt het echt heel leuk. Hij begrijpt waar we mee bezig zijn en is altijd dolenthousiast als mensen iets komen brengen."