Ga naar de inhoud
Remee

Dromen sturend masker is hit op TikTok: 'Een droom even aansturen kan niet'

Tim Post, dromentrainer en auteur van het boek Dromen Meester

Een masker waarmee je je eigen dromen kunt sturen: het is een enorme hit op TikTok. Het masker belooft gebruikers lucide dromen te geven door middel van lichtsignalen. Maar kunnen dromen daadwerkelijk beïnvloed worden met zo'n masker, of is ook deze droom bedrog?

Het masker genaamd Remee is een ware trend op TikTok. Gebruikers maken video's waarin ze het masker testen, met als doel om een lucide droom te krijgen waarop ze zelf invloed kunnen uitoefenen. Tim Post, dromentrainer en auteur van het boek Droom Meester, zag de trend ook voorbij komen. "En ik moet je meteen teleurstellen: het werkt niet. Niet zonder training in ieder geval", vertelt hij aan EditieNL.

Remslaap

Het masker werkt met lichtsignalen. "Die schijnen in je oog en dat merk je in dromenland, zonder dat je wakker wordt." Tijdens het slapen maken we verschillende slaapfasen door. "Een daarvan is remslaap, en uit onderzoek blijkt dat de ogen dan nog steeds licht kunnen opvangen."

Verbeter
Lees ook:
Verbeter je nachtrust met deze vijf tips

Het licht dat via het masker in de ogen komt, wordt in de droom omgezet naar bijvoorbeeld een zon of een zaklantaarn. "Het idee erachter is dat je dan de lichtbundel in je droom herkent als een droomsignaal en dat je weet dat je droomt." Door bewust te zijn van je aanwezigheid in dromenland kun je invloed hebben op je droom. "Dus dat je het kunt sturen naar iets leuks, bijvoorbeeld dat je kunt vliegen."

Oefening baart kunst

Maar het slaapmasker werkt volgens Post alleen wanneer je hier goed in getraind bent. "Het is namelijk echt heel erg moeilijk om iets te herkennen in een droom terwijl je droomt. Dromenland is een soort VR in je hoofd." Dromen lijken levensecht, waardoor ze lastig te herkennen zijn. "Daarvoor moet je je dromen dus eerst heel goed leren kennen."

Hiervoor kun je een dromendagboek bijhouden, adviseert Post. "Dan kun je kijken wat terugkerende dromen zijn, bijvoorbeeld een feestvierende olifant of Obama in je droom."

Ruben
Lees ook:
Ruben (4) verrast door wijkagent na dromen over inbrekers

Door je hiervan bewust te zijn, kun je voorbereid gaan slapen en deze bizarre dromen herkennen tijdens het dromen. "Je kunt vervolgens de droom sturen. Dat kan heel nuttig zijn. Bijvoorbeeld voor mensen die van nachtmerries af willen, mensen die verdrietige dromen willen ombuigen of sporters die een grote prestatie wil oefenen in dromenland."

Nachtmerries

Bij het Nederlands Slaap Instituut weten ze dat het beïnvloeden van de remslaap voor veel mensen hulp kan bieden. Bij de spreekuren van het  instituut zien ze veel mensen met parasomnie, gedragsstoornissen in de slaap en mensen met lucide dromen. "De remslaap heeft waarschijnlijk een rol bij het ordenen van het geheugen en resetten van emoties", vertelt longarts en somnoloog Reinier de Groot aan EditieNL.

Slaapkamerplanten
Lees ook:
Slaapkamerplanten die je nachtrust ten goede komen

"Het centraal zenuwstelsel zorgt ervoor dat nare dingen worden opgeruimd en mooie dingen een plek vooraan krijgen. Negatieve ervaringen komen dan vaak in een nachtmerrie terug." De oorzaak van deze nachtmerries liggen vaak ergens in het geheugen op slot. "Denk aan PTSS: vaak belanden die mensen bij de psycholoog of psychiater. Door de onderliggende oorzaken te behandelen, worden de nachtmerries ook opgelost."

In extreme gevallen kan ook slaapmedicatie ingezet worden om minder remslaap te creëren. "Maar dat lost het probleem niet op. Gerichte therapie voor de onderliggende oorzaken meestal wel." En ook het masker biedt helaas geen oplossing. "Een droom even aansturen, dat kan gewoon niet."