Stoptober

Jolanda sluit zich op in Stoptoberhuis: 'Gewoontes doorbreken'

01 oktober 2021 18:13 Aangepast: 01 oktober 2021 20:14
Jolanda Dijkstra-Strik probeert af te kicken van de sigaretten Beeld © EditieNL

Het zou zomaar kunnen dat jij nu bloedchagrijnig, met een pak roze koeken voor de tv zit, want Stoptober is vandaag begonnen. Dit jaar proberen zo'n 50 duizend mensen om 28 dagen lang geen sigaret op te steken. Sommigen sluiten zich zelfs op in het zogenoemde 'Stoptoberhuis'.

Goed nieuws voor iedereen die op deze manier probeert van de verslaving af te komen: als je het zelfstandig probeert, dan is de kans van slagen zo'n 5 procent. Doe je het via Stoptober, dan is de kans zo'n 25 procent dat je ook echt stopt. Vijf keer zo groot dus.

Ruim 20 per dag

De 55-jarige Jolanda gaat nog een stapje verder om te zorgen dat ze van de sigaretten afblijft. Zij sluit zich de eerste vijf dagen samen met anderen op in het Stoptoberhuis. Ze rookt normaal gesproken tussen de 20 en 25 peuken per dag. "In het Stoptoberhuis hebben we nog één laatste sigaret mogen roken. Nu is het klaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strengere rookmaatregelen: 'Al kost een pakje 20 euro, ik stop niet'

De komende dagen wordt ze gecoacht om van de sigaretten af te blijven. "We leren hoe je de trek in een sigaret doorkomt. Bijvoorbeeld 's ochtends of op stressvolle momenten. In dit huis moeten we onze gewoontes doorbreken. In mijn geval bijvoorbeeld als mijn telefoon gaat. Dan denk ik standaard: sigaretje erbij."

Goed begin

Na vijf dagen zou ze van haar afkickverschijnselen af moeten zijn. "Tot nu toe gaat het heel goed. Ik heb nog geen tijd gehad om erover na te denken of trek te hebben. Maar het zou kunnen dat ik de komende dagen chagrijnig of emotioneel word. Of ga zweten."

Jolanda vindt het fijn dat ze deze dagen in het Stoptoberhuis door kan brengen. "Het werkt heel motiverend om dit samen met anderen in heel Nederland te proberen."

Stoptoberhuis

In het huis zitten 25 mensen. "Eerdere jaren waren het er vijftig, maar vanwege het coronavirus hebben we dat aantal gehalveerd", vertelt coördinator Debbie Prijs. "In het Stoptoberhuis krijgen ze gezond eten en voldoende beweging. Ze worden beziggehouden maar hebben ook tijd voor zichzelf."

Debbie Prijs is coördinator in het Stoptoberhuis Debbie Prijs is coördinator in het Stoptoberhuis

Uit onderzoek blijkt dat deze aanpak werkt. "Je bent met een grote groep en steunt elkaar. In je eentje thuis stoppen is lastig. We hebben hier zes coaches en artsen en er is continu iemand om mee te praten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stoptober: apps die je helpen je slechte gewoonte(s) te verslaan

Ook zware rokers doen mee. "Ik heb hier weleens een vrouw gezien die drie pakjes per dag rookte, en het is haar gewoon gelukt om te stoppen. Het is echt een mindset. Met hulp en een goede voorbereiding kom je heel ver."

Maar niet iedereen slaagt erin te stoppen. "Maar dat geeft niet. Van elke stoppoging leer je. Uit onderzoek blijkt dat mensen het na zo'n poging in de toekomst vaak opnieuw proberen. Ze krijgen een andere kijk op roken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore