Geen voorschriften

Aantal ontsnapte servals stijgt: 'Het is geen huisdier'

01 oktober 2021 11:22 Aangepast: 01 oktober 2021 14:59
Een servalkitten Beeld © EditieNL

De serval lijkt steeds populairder te worden als huisdier in Nederland. Dat leidt ertoe dat de exotische katachtigen ook vaker ontsnappen. Deze week ging het nog mis in Winterswijk, waar een serval op straat belandde. Om dit soort situaties te voorkomen pleit Stichting AAP voor een positieflijst: een lijst met dieren die geschikt zijn om als huisdier te houden. De serval hoort daar volgens de stichting níét op.

Het aantal meldingen van ontsnapte 'kleine katachtigen' – zij die tussen een normale huiskat en een wilde kat in zitten – bij Stichting AAP stijgt enorm. In 2015 waren het er drie, in 2020 al zo'n 23. "Dit zijn voornamelijk servals", zegt Peter de Haan, persvoorlichter van Stichting AAP, tegen EditieNL. In 2021 ging het onder andere mis in Dieren, Ede, Bussum, Capelle aan den IJssel en deze week dus in Winterswijk.

Geen verplichte registratie

En dat is waarschijnlijk niet alles. "Je hoeft je serval niet aan te geven, waardoor wij vermoeden dat de meldingen die wij krijgen maar het topje van de ijsberg zijn."

De serval die deze week ontsnapte in Winterswijk De serval die deze week ontsnapte in Winterswijk

Lijst

Stichting AAP pleit voor een positieflijst met dieren die geschikt zijn als huisdier waar de serval – die oorspronkelijk voorkomt op de Afrikaanse savanne – geen deel van uitmaakt. "Mensen die verstand hebben van servals zouden een uitzondering op deze lijst krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Tijgerkat' serval blijkt populair huisdier, maar ze zijn niet alleen leuk en schattig

Betty Hagebeek, voorzitter van de Savannah Kat Vereniging Nederland, is tegen zo'n positieflijst. "Zo verdwijnen de fokkers in de criminaliteit en weet je helemaal niet meer hoe het eraan toe gaat."

Wel vindt ze dat er voorschriften moeten komen voor het houden van de serval. "Een serval wordt genoemd als huisdier, maar je kunt ze helemaal niet in huis houden", zegt ze tegen EditieNL. "Het dier moet in een natuurlijke omgeving zijn, met veel ruimte. Mensen die hun serval een tuigje omdoen om ermee te flaneren, zijn echt verkeerd bezig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Capelle aan den IJssel opgeschrikt door ontsnapte serval

Als je ze op de verkeerde manier houdt, zijn ze zo ontsnapt. "Ze zijn hartstikke nieuwsgierig, dus je hoeft je deur maar op een kier te zetten en hij is weg." Voor een ontsnapte serval op straat hoeven we volgens haar echter niet bang te zijn. "Eenmaal buiten voelen ze zich niet veilig. Het zijn vluchtdieren, dus ze zullen niet snel aanvallen. Tenzij ze in het nauw gedreven worden: een kat in het nauw maakt gekke sprongen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore