Oproep onderwijsinstellingen

Docent neemt zes studenten in huis vanwege woningtekort: 'Bekommer me om ze'

30 september 2021 15:28 Aangepast: 30 september 2021 15:37
Piet van Beurden Beeld © EditieNL

Een hoop internationale studenten hebben nog altijd geen woonruimte gevonden. En dat terwijl het collegejaar al van start is gegaan. Hogescholen en universiteiten doen daarom een beroep op hun medewerkers en stellen voor om een student in huis te nemen. Docent Piet geeft het goede voorbeeld en heeft zelf zes internationale studenten in huis gehaald. "Het is alsof je de wereld op bezoek hebt."

Meerdere onderwijsinstellingen zetten zich in om het woningtekort voor studenten tegen te gaan. Rijksuniversiteit Groningen en Hogeschool Rotterdam hebben hun medewerkers gevraagd of ze studenten een dak boven het hoofd willen bieden. Bij de Universiteit van Twente nemen docenten het heft in eigen handen. Daar hebben ze zelf studenten benaderd om hen onderdak te bieden. In Eindhoven vroegen ze niet alleen aan medewerkers, maar ook aan alle inwoners om studenten in huis te nemen. Fontys Hogeschool sloeg daarvoor de handen ineen met de gemeente en de TU Eindhoven. 

Woningtekort

Het afgelopen najaar was er al een nijpend tekort aan woningen voor studenten. Het plan is om de komende jaren 18.000 nieuwe studentenwoningen te bouwen. Maar zelfs dan blijft er een groot tekort. In het studiejaar van 2024-2025 zouden 50.000 mensen zonder kamer zitten.

Bron: Kenniscentrum studentenhuisvesting Kences

Zes studenten

Een docent die zelf studenten in huis heeft genomen is Piet van Beurden, leraar bij Fontys Hogeschool. Hij bood niet één, maar zes internationale studenten onderdak. "Ik bekommer me om ze en wil ze op hun gemak stellen in de stad. En ik heb geen kinderen, dat speelt misschien wel mee." Daarom woont Van Beurden zelfs deels ergens anders. "Ik woon tijdelijk bij mijn moeder, drie tot vier dagen in de week. Zo geef ik ze een beetje ruimte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rappen voor studentenkamer: 'Alles om op te vallen'

Op dit moment wonen er studenten uit China, Roemenië, Kroatië, Rusland Duitsland en Chili in zijn huis. "Het is alsof je de wereld op bezoek hebt", zegt Van Beurden. "Ik probeer een beetje de lijm te zijn tussen de mensen."

'Markt zit op slot'

Dat studenten geen kamers kunnen vinden heeft ermee te maken dat de huizenmarkt op slot zit, denkt Rens Jongerius, dienst studentenvoorzieningen bij Fontys. "Studenten die nu op kamers zitten, kunnen niet doorgroeien omdat ze de huur niet kunnen betalen of niks kunnen kopen." Dat vroeg om actie. "We hebben een oproep gedaan aan medewerkers en aan lezers van het Eindhovens Dagblad, om zo inwoners te vragen een student in huis te nemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eva woont op de camping door gebrek aan studentenkamers: 'Zij heeft nog geluk'

De oproep heeft al succesverhalen opgeleverd. "Meerdere inwoners hebben een student in huis genomen. Vooral in de regio Eindhoven", zegt Jongerius. Maar daarmee is het probleem lang niet verholpen. "We doen wat we kunnen. Zolang het probleem bestaat zouden meer docenten het voorbeeld van Piet moeten volgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore