Ga naar de inhoud
Bijwerkingen

Duizenden meldingen over menstruatie na vaccin: 'Stoornissen komen altijd voor'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Doorbraakbloedingen, hevige menstruatie of juist het uitblijven van de ongesteldheid. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tienduizend meldingen ontvangen van vrouwen die na hun coronavaccinatie problemen ervaarden met hun menstruatie. Het bijwerkingencentrum zegt dat nog niet duidelijk is of de bijwerkingen daadwerkelijk door het vaccin komen. Het gaat wel om veel meldingen, maar menstruatiestoornissen komen überhaupt al vaak voor.

Influencer Larissa van Meerten kampt sinds haar vaccinatie in juli met vage klachten, waaronder een onregelmatige menstruatie. Eerst was ze altijd erg regelmatig ongesteld. "Mijn eerste menstruatie was acht of negen dagen later dan normaal. Ik ben niet snel angstig, dus dacht het komt wel goed. Maar daarna kwam mijn menstruatie juist te vroeg. Het is nu steeds kort op elkaar", vertelt Larissa.

Of het door het vaccin komt, weet ze niet, maar op haar post erover reageerden veel vrouwen met soortgelijke ervaringen. Ook EditieNL kreeg veel van dit soort reacties binnen. "Je weet het nooit en ik ben er voorzichtig in, maar ik hoor veel vrouwen met dezelfde klachten als ik", aldus Larissa. Van de huisarts moet ze nog even afwachten.

Tijdelijke aard

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tienduizend klachten binnen gehad. "De aard van de klachten is heel divers en het gaat over jonge vrouwen en oudere leeftijden", vertelt directeur Agnes Kant. Het bijwerkingencentrum probeert inzicht te krijgen in het klachtenbeeld. "We proberen in kaart te brengen of er specifieke problemen zijn." Want menstruatiestoornissen komen normaal ook veel voor. "En nu relateren vrouwen dat aan die prik."

Verandert
Lees ook:
Verandert je menstruatie door een coronavaccinatie?

Een relatie tussen de vaccinatie en de klachten is volgens Lareb niet uitgesloten. Je immuunsysteem en hormonen kunnen er namelijk wel op reageren. "Maar alles wat er in je lichaam gebeurt kan invloed hebben op je menstruatie. Stress, een infectie, en als je goed griep hebt kan dat ook invloed hebben." Kant adviseert daarom om naar de huisarts te gaan, omdat er ook iets heel anders aan de hand kan zijn.

"Ik wil nadrukkelijk zeggen dat dit niets te maken heeft met onvruchtbaarheid. Dit is vaak van tijdelijke aard", voegt de directeur toe.

Bijsluiters

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat in een reactie weten dat Europees Medicijnagentschap EMA op dit moment beoordeelt of er sprake is van een verband tussen vaccinatie en menstruatiestoornissen. "Als dit verband er blijkt te zijn dan past het EMA de bijsluiters van de vaccins aan." Ook het CBG wijst erop dat menstruatie van veel factoren in de war kan raken.

Geen langetermijneffecten

Vrouwen hoeven zich volgens gynaecoloog en menstruatie-expert Bertho Nieboer van het Radboud UMC geen zorgen te maken, vertelde de arts eerder al aan RTL Nieuws. Er is geen wetenschappelijk bewijs van langetermijneffecten, of van een verband tussen de menstruatieklachten en coronavaccinatie.

Wel kan een afwijkende menstruatie een reactie zijn van je immuunsysteem. "In de kern gaat het erom dat je lichaam erop gericht is, alles af te stoten wat anders is. Met het toedienen van een vaccin, zet je je immuunsysteem op scherp. Dit kan verschillende gevolgen hebben voor je cyclus", legt Nieboer uit.