Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Einde van het benzinetijdperk? 'Het wordt een lange transitie'

Foto ter illustratie Beeld © ANP

Het einde van de benzineauto is voor Noorwegen in zicht. Het land wil in 2025 helemaal van benzine- en dieselvoertuigen af zijn, maar de overgang naar elektrisch rijden gaat er zo snel dat volgend jaar waarschijnlijk de laatste niet-elektrische auto wordt verkocht. Hobbyisten met oldtimers in ons land maken zich zorgen over het moment dat we in Nederland afscheid nemen van de benzineauto.

Vanaf 2030 mogen er in Nederland alleen nog maar elektrische auto's op de markt komen. "Het is een zorg van veel hobbyisten met oldtimers", vertelt autojournalist Carlo Brantsen. "Kunnen ze na 2030 nog lang met hun diesel- of benzineauto rijden?"

Brantsen deelt die zorgen, al is er volgens hem ook een geruststelling. "De eerste vijftien jaar kun je blijven tanken en daarna gaan we waarschijnlijk over op synthetische brandstof", zegt hij. "Dat is in de fabriek gemaakt en kan een uitkomst zijn voor mensen met een benzine- of dieselauto."

Elektrische auto's in Nederland

In Nederland rijden er ongeveer acht miljoen auto's. Jaarlijks worden er zo'n 400.000 nieuwe auto's verkocht. In 2020 was twintig procent van alle nieuw verkochte auto's in Nederland elektrisch. Naar verwachting is dat in 2025 50 procent. In 2030 moet 100 procent van de nieuwe verkochte auto's elektrisch zijn.

Bron: UnitedConsumers

Tesla-bestuurder
Lees ook:
Tesla-bestuurder weigert boete: 'Ik stoot niks uit dus mag harder rijden'

Zoveel haast zal het nog niet lopen, denkt Maarten Steinbuch, hoogleraar Automotive Technology aan de TU Eindhoven. "Vanaf 2030 worden er in Nederland geen fossiele auto's meer verkocht. De laatste benzineauto wordt dus in 2029 verkocht. Als je dan uitrekent dat de gemiddelde levensduur van een auto elf jaar is en de maximale levensduur twintig jaar, dan rijdt in 2049 nog de laatste benzineauto rond."

Lange transitie

Het zal dus 'een lange transitie' zijn naar het moment dat we volledig elektrisch rijden en helemaal geen benzine meer tanken, zegt Steinbuch. Toch zullen de benzinepomphouders het op den duur wel gaan merken. "Over vijf jaar gaan de eerste benzinepompen het in de portemonnee voelen. Dan is al tien procent van alle auto's elektrisch", denkt Steinbuch.

Over twintig jaar zullen benzinestations volgens Steinbuch steeds minder relevant zijn, mits ze niet overgaan op laadpalen voor elektrische auto's. "Ik verwacht dat vooral benzinestations die niet langs de snelweg staan, een probleem zullen hebben."

2
Lees ook:
2 euro voor een liter benzine duur? Dat valt eigenlijk best mee

Elektrisch rijden wordt ook nog eens steeds populairder. Steinbuch: "Omdat er steeds meer modellen komen die betaalbaar zijn. Dat is een belangrijke afweging voor mensen om naar elektrisch te gaan. Dat heeft een grotere invloed dan de oplopende benzineprijzen. Als je met een elektrische auto op vakantie kan en minstens 400 kilometer daarmee kan rijden, en het betaalbaar is, dan is dat aantrekkelijk voor mensen."