Ga naar de inhoud
Openbaar Ministerie

Van pedojacht naar rechtbank: 'Dit staat gelijk aan een heksenjacht'

Ex-pedojager Jonathan Oostenbrink

Het is een lastig dilemma voor de politie: pedojagers. Ze spelen voor eigen rechter, maar soms kunnen ze ook behulpzaam zijn. Zoals in het geval van een 29-jarige Amsterdammer tegen wie gisteren drie jaar gevangenisstraf is geëist. De man werd in de val gelokt door pedojagers, die hem overdroegen aan de politie.

De 29-jarige man uit Amsterdam kreeg een strafeis van drie jaar cel voor een poging tot het plegen van ontuchtige handelingen met een minderjarige, verkrachting en het bezit van kinderporno.

Hij dacht via het internet een seksafspraak gemaakt te hebben met een 14-jarig meisje. Eenmaal aangekomen op de afspraak liep hij echter in de armen van twee mannen met wie hij daadwerkelijk contact had gehad. Deze mannen schakelden de politie in. 

Netjes jagen

Pedojagers zorgden er dus voor dat deze man werd gepakt. Jonathan Oostenbrink was ooit ook pedojager. "Het is een dubbel gevoel. Het OM is er niet blij mee, maar ieder normaal denkend mens ziet dat het goed is", vertelt hij aan EditieNL.

'Huiveringwekkende'
Lees ook:
'Huiveringwekkende' moordpoging door pedojager: OM eist 10 jaar cel en tbs

Het moet alleen wel goed gebeuren vindt Oostenbrink. "Zolang het op een juiste manier gebeurt, zolang je niet over de schreef gaat, dan vind ik dat het moet kunnen. Ik maak ook altijd gezichten onherkenbaar als ik iets online zet."

Samenwerking

Oostenbrink heeft ook eens met succes een pedofiel in de val gelokt. "Ik heb Manuel C. in de cel en in een kliniek gestopt. Hij wilde een afspraak maken en dat heb ik gefilmd." Oostenbrink heeft zelf meerdere jaren vastgezeten voor een ander vergrijp. "En binnen zag ik dat deze types werden beschermd. Toen ik buiten stond wilde ik iets goeds doen."

Cel-
Lees ook:
Cel- en werkstraffen voor pedojagers Hilversum: 'Ze zijn een grens overgegaan'

Dus maakte hij er zijn taak van om het pedojagen netjes te doen. "Ik vind juist dat het meer moet gebeuren, want je ziet hoe succesvol het kan zijn." Eerder bood hij aan om met de politie samen te werken. "Maar daar heb ik nooit meer iets van gehoord. Ik doe het nu niet meer."

Heksenjacht

En dat hij dit niet meer doet is de betere keuze, denkt strafrechtadvocaat David Rutten. Volgens hem zitten er voordelen aan de pedojagers, maar ook veel nadelen. "Het voordeel van het Openbaar Ministerie is natuurlijk dat ze eigenlijk een zaak panklaar krijgen aangeleverd. Het bewijs is er al", vertelt hij aan EditieNL.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer wil meer maatregelen tegen pedofielen op internet

"Maar als jij filmopnames maakt en die persoon daarvoor opwacht, dan is dat geen heterdaad." Volgens Rutten ben je dan als burger proactief aan het opsporen, wat niet de bedoeling is. "Dat staat in mijn beleving gelijk aan een heksenjacht, en ik denk niet dat wij in zo'n samenleving willen leven."

Strafvermindering

Het OM is, volgens Rutten, ook niet blij met de pedojagers vanwege het grote risico op fors geweld. "Daarnaast plaatsen ze filmpjes van de aanhouding op het internet. Als een rechter hoort dat dit heeft plaatsgevonden zal deze hier rekening mee houden, wat kan leiden tot strafvermindering."

De rechter kijkt namelijk naar alle omstandigheden, ook naar omstandigheden die de verdachte benadelen. "Dus ook dat ze met hun gezicht op het internet staan of dat hij letsel heeft opgelopen door klappen die hij kreeg. Dit neemt de rechter allemaal mee in het voordeel van de verdachte."