Ga naar de inhoud
Eftelingfiguren

Daan maakt sprookjesvariant van schilderij De Nachtwacht

De Sprookjeswacht Beeld © Daan van Genechten

Geen schutters, maar sprookjesfiguren. Illustrator Daan van Genechten (26) uit Moergestel maakte een bijzondere variant van De Nachtwacht. De personen op het beroemde schilderij zijn op Daans afbeelding vervangen door figuren uit de Efteling: van Roodkapje tot Langnek.

Daan was ruim twintig uur bezig met 'De Sprookjeswacht', waar ruim twintig figuren opstaan. Sinds een jaar werkt hij naast zijn baan op een basisschool als freelance illustrator. De sprookjesvariant van De Nachtwacht was voor hem een hobbyproject. "Ik teken vaker kopieën van bestaande schilderijen om te oefenen", vertelt Daan aan EditieNL.

De illustrator is zelf groot fan van de Efteling. "Om een illustratie af en toe zo'n twist te kunnen geven, is voor mij een guilty pleasure", zegt Daan. "Mijn droom is om ooit bij de Efteling te werken."

Puzzel

Tussen opdrachten in ging Daan aan de slag met zijn eigen versie van het iconische schilderij. Als inspiratie gebruikte hij de fotoreplica van de Nachtwacht van Julius Rooymans en Hans Ubbink, omdat hij de personen daar extra goed op kon zien. "Omdat ik het zo leuk vond, heb ik het er in een paar dagen uit geknald. De compositie is al gemaakt door Rembrandt en de karakters zijn ook al ontworpen. Het enige wat ik moest doen, is die twee dingen samenvoegen."

Patrick
Lees ook:
Patrick (43) heeft zijn tuin omgebouwd tot Efteling: 'Nu nog de rest van het huis'

Al was dat nog best een klus. "Ik ben op een schets tekst over de poppetjes gaan zetten, om te bepalen wie waar moest staan. Het is soms lastig als een figuur op de versie van Rembrandt een mens is, en een Eftelingpoppetje twee keer zo klein. Dat moet je in verhouding tot elkaar houden." Passen en meten dus. "Het was een leuke puzzel, ik heb er met veel plezier aan gewerkt."

Ezeltje Strek Je

De Eftelingfan wilde de illustratie zo realistisch mogelijk houden. "Ik vond het juist leuk dat als je je ogen fijn knijpt, je denkt: is dat De Nachtwacht? Daarom staan de menselijke figuren meer vooraan." Dat zijn kapitein Willem van der Decken uit attractie De Vliegende Hollander en de tovenaar uit Fata Morgana, met tussen hen in Holle Bolle Gijs.

Hoe langer je naar de illustratie kijkt, hoe meer details je zullen opvallen. Zelf vindt Daan Ezeltje Strek Je het leukst. "De ezel staat in plaats van de hond. Die was het moeilijkste om te plaatsen."