Ga naar de inhoud
Versoepelingen

Feesten in de middaguurtjes? 'De magie van de nacht beleef je niet voor 12 uur'

Ramon de Lima, Stichting Nachtburgermeester Amsterdam

Vandaag is het zover: de clubs mogen weer open. Maar vanwege de coronamaatregelen moeten alle clubs hun deuren om middernacht alweer sluiten. Veel clubs gaan daarom al vroeg open, sommige zelfs al in de middag. Wordt vroeg pieken het nieuwe normaal?

Wat Ramon de Lima van Stichting Nachtburgermeester Amsterdam betreft, zit er een positieve kant aan het vroeg openen van het nachtleven. "Ik denk dat het wel gaat werken. Dit kan ook goed samengaan met het nachtleven. Maar de magie van de nacht, dat gaan we niet beleven voor twaalf uur", vertelt hij aan EditieNL.

Toegankelijker

Voor mensen die voorheen niet of weinig uitgingen, kan dit een ideale oplossing zijn, denkt De Lima. "Mensen voor wie de nacht een drempel was, kunnen het nu alsnog beleven. Denk aan mensen met een gezin, mensen die de dag erna moeten werken of mensen die snel moe worden. Voor hen is het toch wel fijn om de keuze te hebben om overdag te gaan."

In zijn omgeving hoort De Lima positieve reacties op het heropenen van de clubs. "Dit blijft ook wel naast elkaar bestaan, denk ik. Het overdag uitgaan en het nachtleven. Die 24-uur ambitie van Amsterdam gaat dan echt gebeuren."

Deze
Lees ook:
Deze kroegen gaan bezoekers wél controleren op QR-code

Toch voelt De Lima dat deze situatie nu wordt opgedrongen. "Dat we nu om twaalf uur moeten stoppen, is niet uit te leggen. Maar om er toch een positieve draai aan te geven: we kunnen nu wel uitvinden wat er ook overdag allemaal mogelijk is in het uitgaansleven."

Biologische klok

En naast dat het uitgaan toegankelijker wordt, heeft het voor onze gezondheid ook voordelen, vindt Joke Meijer, hoogleraar neurofysiologie aan het LUMC. De verlichting waar we onszelf tot laat in de avond aan blootstellen zorgt er namelijk voor dat we moeilijker uit ons bed komen. "Dit is niet alleen omdat je slaap nodig hebt, maar ook omdat je biologische klok verschuift", vertelt ze aan EditieNL.

"Iedereen weet hoe moeilijk het is voor jongeren om in de ochtend alert te zijn. Het is een biologisch verschijnsel omdat die groep een traag werkende klok heeft." Onze blootstelling aan licht in de avond zorgt ervoor dat deze klok nog trager gaat werken.

Geen
Lees ook:
Geen groen vinkje in Coronacheck-app? Oplossing in de maak

Eerder beginnen met feesten kan dus een positief effect hebben op het slaapritme. "Vroeger was het gebruikelijk om de feesten op de avond zelf te hebben. Het is een voorrecht en een vorm van vrijheid om zo laat te feesten als je wil, maar niet iedereen kan dat aan."

Laat naar bed

En het probleem zit hem niet per se in het later naar bed gaan. "Het gaat om onregelmatig naar bed gaan en opstaan."  Voordat we kunstmatig licht hadden, bepaalde de zon ons ritme "In de ochtend valt het zonlicht op onze ogen die via een projectie een seintje geven aan de hersenen, waar de biologische klok zit. Die wordt daardoor versneld. Dat heb je dagelijks nodig om in de pas te blijven lopen."

Dat de clubs eerder dichtmoeten is daarom wat Meijer betreft helemaal niet erg. "Een keer per week is niet schadelijk, maar kan je wel hinderen de dag erna. Als de cafés eerder sluiten komt men ook vroeger, dus wie weet veroorzaakt dit een verschuiving in het uitgaansleven. Dat zou veel slaapproblemen kunnen voorkomen."