Ga naar de inhoud
207 kilometer

Natascha loopt Elfstedentocht op loopband: 'Ik kan het niet meer uitstellen'

Natascha liep de Vierdaagse van Apeldoorn in 2019

De Elfstedentocht fietsen, zwemmen of schaatsen. Voor ex-kankerpatiënt Natascha Sweekens uit het Brabantse Handel zit dat er allemaal niet in. Toch wil de recent genezen patiënt zich inzetten om bij te dragen aan het onderzoek naar de ziekte. Dus gaat zij de 207 kilometer lange toch lopen, op een loopband, om zo geld op te halen voor de strijd tegen kanker.

Twee jaar geleden deed Natascha mee aan een bevolkingsonderzoek voor kanker. "Ik werd eruit gehaald. Hieruit bleek dat ik een kwaadaardige tumor had in mijn borst", vertelt ze aan EditieNL. Hieraan werd ze geopereerd en kon ze snel herstellen.

Tijdens dit traject ontstond bij Natascha het idee om een lange wandeltocht te maken. "Ik was geïnspireerd door Maarten van der Weijden, maar ik kan niet zwemmen. Ik vond het een heel mooi initiatief, dus wilde ik gaan lopen."

Cenzy
Lees ook:
Cenzy fietste in 13 dagen van Auschwitz naar Westerbork: 'Ik werd er stil van'

Maar later in het jaar was het weer raak. "In september kreeg ik het nieuws dat ik longkanker had. In oktober werd ik geopereerd aan mijn longen. Alles werd daardoor op de lange baan geschoven."

Afgelopen dinsdag kon Natascha zichzelf toch echt kankervrij noemen en besloot ze om haar plannen door te zetten. "Ik kan het dan wel weer gaan uitstellen, maar je weet nooit wat de toekomst brengt."

Op de loopband

Dus gaat ze van 11 tot en met 14 november de Elfstedentocht lopen, op een loopband. "Ik heb COPD en ben allergisch voor parfum, dus in een groep lopen zag ik eigenlijk totaal niet zitten." Daarom parkeert Natascha haar loopband voor de deur van Café het Hart in Handel. "Ik kan wel rondjes gaan lopen door het café maar dat is ook niet praktisch."

Robin
Lees ook:
Robin wil naar élke plaats in Nederland fietsen: 'Heb weleens gedacht: waar ben ik aan begonnen?'

De volledige 207 kilometer verdeelt Natascha over de vier dagen. Sinds afgelopen dinsdag is ze bezig met zichzelf klaarstomen voor de tocht. "Ik liep voorheen al dagelijks 10 tot 15 kilometer met de honden, maar ik weet dat dit fysiek erg zwaar gaat zijn."

Sponsorloop

Naast dat het lopen voor haar persoonlijk veel betekent, wil Natascha er ook anderen mee helpen. Om die reden besloot zij om haar tocht te veranderen in een inzamelingsactie. "Mensen kunnen terwijl ik loop geld doneren. Daarnaast ga ik ook kaartjes verkopen waar mensen iets op kunnen schrijven, voor mensen die nog vechten tegen kanker of hun strijd verloren hebben bijvoorbeeld."

Het ingezamelde geld zal Natascha schenken aan drie organisaties. "Ik verdeel het geld over het KWF, Inloophuis de Cirkel en Stichting Vipe. Bij het inloophuis voelde ik me eigenlijk nooit een patiënt. Zij werken volledig met giften. Ik wil ze graag bedanken door middel van deze tocht. Ik hoop 100.000 euro op te halen maar ik ben al blij met iedere cent. We zien wel waar het schip strandt."