Nieuwe chief scout

Tekort aan begeleiders bij de scouting: 'Freek Vonk kan imago verbeteren'

24 september 2021 18:04
Scouting Nederland zoekt begeleiders Beeld © EditieNL

Het gaat goed met de kabouters, bevers en welpen in Nederland. Scouting Nederland meldt dat het aantal leden in de maand augustus de laatste tien jaar nog nooit zo hoog is geweest. Maar dat levert ook problemen op: er is een tekort aan begeleiding. Kan Freek Vonk als de nieuwe 'chief scout' helpen dit op te lossen?

Vorig jaar augustus had de scouting zo'n 77.000 jeugdleden. Een jaar later is dat aantal opgelopen tot ruim 84.000. Dat blijkt uit cijfers van Scouting Nederland.

De groei verbaast de scouting zelf ook. "We hadden verwacht dat het in tijden van het coronavirus minder goed zou gaan", vertelt Wendy van Rossum van Scouting Nederland. "Maar eigenlijk gaat het heel erg goed. De stijging is juist toegenomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scouting wil zakmes houden: 'Verantwoord mee leren omgaan'

Mooi nieuws, alleen blijft het aantal vrijwilligers gelijk. Er is inmiddels een groot tekort aan begeleiders om alles in goede banen te leiden. Scouting Nederland hoopt hier met de hulp van Freek Vonk als gezicht en ambassadeur verandering in te brengen. Het is voor het eerst in bijna 85 jaar dat de functie van chief scout wordt ingevuld. 

Freek Vonk als nieuwe chief scout Freek Vonk als nieuwe chief scout

Van Rossum is blij met Freek als nieuwe aanwinst. "Hij is de avonturier van Nederland. Wij denken dat hij scouts kan inspireren en ons kan helpen om mensen te werven. Als chief scout gaat hij een aantal keer per jaar onze evenementen bezoeken."

Slimme zet

Imagodeskundige Zabeth van Veen vindt het een slimme zet om Freek te laten aansluiten bij de scouting. "Ik vind dat wel logisch. Het zou mij niet verbazen als meer mensen zich aanmelden door hem. Hij geeft het een ander sausje. Hij maakt het hipper, spannender en wereldser."

Stoffig imago

Scouting heeft volgens Van Veen nog een braaf imago. "Het bestaat al heel lang en er zit toch een bepaald type mensen bij. Je denkt ook al snel aan kleine kinderen, terwijl er ook oudere kinderen op scouting zitten."

Freek is het type dat mensen kan overtuigen, denkt ze. "Hij durft wat en hij brengt het ook leuk. Het is geen nerd of bangerik. Hij brengt een bijdetijdse, energieke sfeer mee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore