Ga naar de inhoud
Alleen voor kaarthouders van 18+

Stichting Tabak Mag pleit voor rookcafé: 'Wij willen ook een sociaal leven'

Tanja van der Ploeg, voorzitter van de stichting Tabak Mag Beeld © Tanja van der Ploeg

Roken is op steeds meer plekken verboden. Daarom pleit belangengroep Tabak Mag voor een speciaal rookcafé in Gorinchem, waar mensen samen kunnen komen zonder dat ze naar buiten hoeven om een sigaretje op te steken. "We voelen ons gediscrimineerd."

Een belangrijke aanleiding voor dit idee is een verbod dat in april vorig jaar is ingevoerd. Sindsdien zijn rookruimtes in horecagelegenheden namelijk niet meer toegestaan. 

Tanja van der Ploeg, voorzitter van Tabak Mag, vindt dat rokers door de overheid worden gediscrimineerd. "Wij willen net zoals iedereen graag andere mensen ontmoeten en een sociaal leven hebben, maar als we willen roken moeten we buiten in de kou staan."

Rechtsongelijkheid 

Volgens Van der Ploeg is het een kwestie van rechtsongelijkheid. "Als je wil gokken kun je naar het casino en als je seks wil ga je naar een seksclub. Ook alcohol kun je overal krijgen, maar waar moet je als roker heen?" 

Vorig
Lees ook:
Vorig jaar veel meer rokers gestopt dan andere jaren

Een rookcafé lijkt Van der Ploeg dus een goede uitkomst. Om dit voor elkaar te krijgen heeft ze donderdag een ontheffing en een exploitatievergunning aangevraagd bij de raad van Gorinchem. "Ik denk dat het een succes zou zijn, want veel cafébezoekers roken", zegt ze.

Het café zou niet voor iedereen toegankelijk zijn: alleen kaarthouders boven de achttien kunnen naar binnen. Daarom zou het volgens de wet mogelijk moeten zijn. "En anders misschien met een gedoogbeleid. Het is bedoeld voor rokers of mensen het niet erg vinden om ergens te zitten waar mensen roken. Niemand wordt gedwongen om er naar binnen te gaan."

Snelle veranderingen 

Hoewel Van der Ploeg opkomt voor de belangen van de rokers, snapt ze goed dat de overheid het aantal rokers probeert terug te brengen. Ze vindt de veranderingen alleen wel heel snel gaan. "Mensen zijn opgegroeid in een tijd dat roken heel normaal was. Je kon overal roken", zegt ze. "Nu komt daar ineens een hele grote verandering in."