Tomwoef

Tompouce voor honden: 'Leuker voor het baasje dan voor het dier'

24 september 2021 14:28 Aangepast: 24 september 2021 16:05
Een tompouce en een hond Beeld © Getty Images

HEMA heeft iets nieuws in het assortiment wat je wenkbrauwen mogelijk doet fronsen: een tompouce voor de hond. De zogeheten Tomwoef Kit is een bakmix waarmee je de lekkernij zelf in elkaar kunt flansen. Maar slaan we niet een beetje door met de dingen die we onze viervoeter voorschotelen? "We proberen ons huisdier te vermenselijken."

De tompouce is in het leven geroepen om je hond mee in het zonnetje te zetten op dierendag. Je haalt de bakmix, voegt er wat ingrediënten zoals wortel, banaan en lactosevrije Griekse yoghurt aan toe en voilà: daar is je hondendelicatesse.

De Tomwoef Kit De Tomwoef Kit

Maar maak je je huisdier hier nou echt gelukkig mee? "Het is meer voor het baasje dan voor de hond", denkt diervoedingsdeskundige Esther Hagen-Plantinga. "Dat zie je ook veel bij speeltjes en andere voeding. Wat wij lekker vinden en waar wij van genieten moet telkens een soort analoog product worden voor ons huisdier", zegt ze tegen EditieNL.

'Slechts aanvullend'

Hoewel de Tomwoef Kit volgens haar vooral een marketingstunt lijkt, kan het geen kwaad om je hond zo'n tompouce te geven. "Als er mensen zijn die het leuk vinden om te kokkerellen voor hun hond, moeten ze dat zelf weten. Zolang je je honden maar geen schade berokkent", zegt Hagen-Plantinga. "De ingrediënten van deze tompouce zijn geen dingen waarvan ik denk: dat moet je je hond niet geven."

Meer menselijke dierenproducten

HEMA is niet het enige bedrijf dat 'menselijke' dierenproducten verkoopt. Zo kun je bij verschillende winkelketens terecht voor kleding voor je hond en heeft Doggi.nl zelfs taarten voor honden. Verder heb je bij Puppy Village speeltjes in de vorm van een fles rosé of een pot chocopasta.

Het is wel belangrijk om er duidelijk bij te zeggen dat het slechts een traktatie is. "Het bedrijf moet duidelijk aangeven dat de tompouce aanvullend is en dat deze niet meer dan tien procent van de dagelijkse voeding van de hond mag beslaan."

Geen tompouce voor de poes

HEMA geeft aan dat de tompouce niet voor katten is bedoeld. Het is volgens het bedrijf moeilijk om een geschikt product te ontwikkelen dat in het dieet van katten past. "Katten laten zich niet zo snel foppen", legt Hagen-Plantinga uit. "Een snack op basis van vlees werkt beter voor de kat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom je je hond moet laten vaccineren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore