Bounce Valley

Springkussenparadijs voor volwassenen: 'We moeten meer spelen'

24 september 2021 12:27 Aangepast: 24 september 2021 17:16
Het nieuwe springkussenparadijs in Breda Beeld © Bounce Valley

In Breda is afgelopen week een springkussenparadijs geopend. Hier vind je bijna duizend vierkante meter aan luchtkussens vol hindernissen en obstakels. Echt iets voor kinderen, zou je misschien denken, maar dit speelpark is óók bedoeld voor volwassenen. "Er zouden meer van dit soort speelfaciliteiten moeten zijn, want het is heel goed voor je."

Het nieuwe airpark, zoals het wordt genoemd, is de tweede vestiging van Bounce Valley. Er was er al een in Rotterdam en een derde locatie in Enschede is in aanbouw. Het fenomeen is vanuit Engeland komen overwaaien.

Voel je weer kind

Er is veel animo, ook onder volwassenen. "Leeftijd is maar een getal", vertelt woordvoerder Micha Reij aan EditieNL. "Of je nu 8 of 38 bent, dat maakt ons niet uit. Ouders hoeven hier niet aan de kant te zitten. Ze kunnen zelf weer een beetje kind zijn. Bij volwassen groepen zie je dat ze elkaar aansteken. Er zit een competitief element in, dus die hitsen elkaar op. Bijvoorbeeld in de Wipe-Out."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IJzeren discipline en keihard trainen: videospelletjes zijn topsport in Utrecht

Een man in het springparadijs Een man in het springparadijs

Volgens Reij werkt het bevrijdend. "Het is een drempel waar ze even overheen moeten, maar daarna hebben ze zoiets van: wauw, zo is het om weer te spelen."

Goed voor volwassenen

Het is om verschillende redenen heel goed voor een volwassene om dit te doen, zegt neurowetenschapper Chantal van den Berg. "Op zo'n springkussen is alles nieuw. Je moet samenwerken en elkaar vertrouwen. Je maakt een connectie met elkaar. Op het moment dat je speelt ben je de relatie met de ander aan het onderhouden. Het versterkt de band."

Daarnaast leer je tijdens het spelen omgaan met nieuwe situaties. "Als je op zo'n springkussen bijvoorbeeld valt, dan zorg je dat het de keer erna niet meer gebeurt. Je leert zo om elke nieuwe bedreiging te kunnen weerstaan."

Vreugde

Spelen zorgt voor vreugde, zegt Van den Berg. "Je maakt geluksstofjes aan: oxytocine en dopamine. Naast levensvreugde voel je je meer ontspannen, creatiever en oplossingsgerichter. Het verlicht je stress."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 5 spelregels van... een kinderfeestje

Dit geldt niet alleen voor springen op een springkussen, maar ook voor andere manieren van spelen. "Het gaat erom dat je niet hoeft na te denken en dat er geen regels zijn. Dat je iets doet zonder vooropgezet plan. Er zouden eigenlijk meer speelfaciliteiten moeten zijn voor volwassenen, zoals glijbanen voor volwassenen in de speeltuin."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore