Ga naar de inhoud
Politieonderzoek

Onderzoek naar 3D-geprinte wapens: 'Onbetrouwbaar spul'

Arturo Gala print een wapen Beeld © EditieNL

De politie gaat de risico's en productieomvang van 3D-geprinte vuurwapens in Nederland in kaart brengen. Vorige maand werd door de Politie Rotterdam een 30-jarige man aangehouden met een pistool dat hij zelf had geprint, en hij was niet de eerste. Hoe gevaarlijk zijn dit soort wapens?

3D-geprinte onderdelen hebben veel voordelen, vertelt Arturo Gala. Met het bedrijf 3D Ninja print hij onderdelen voor hobbyisten, kunstenaars en bedrijven. "Je kunt bijvoorbeeld snel en goedkoop een prototype creëren. Als je een mal moet maken voor een metalen onderdeel is dat tijdrovend en ook duur."

Wapen printen

Tegenwoordig gebruiken sommige mensen 3D-printers voor iets heel anders: om wapens te maken. Niet alleen in de Verenigde Staten en Zuid-Europa gebeurt dat, maar ook in Nederland. Inmiddels zijn er volgens de politie vijf zelfgefabriceerde pistolen en pistoolonderdelen ontdekt. "Een vuurwapen van kunststof is met een 3D-printer binnen 24 uur te maken", vertelt Gala.

Experimenteren
Lees ook:
Experimenteren voorbij: topchef serveert eten uit 3d-printer

Toch zijn er de nodige obstakels. Niet alleen is het lastig om blauwdrukken te verkrijgen; de kans is ook klein dat je daadwerkelijk iets met je kunststof wapen kunt. "Als je probeert er patronen mee af te vuren zal je merken dat je er niet gericht mee kunt schieten. Of het wapen ontploft zelfs", vertelt wapenexpert Jas van Driel aan EditieNL.

Onbetrouwbaar

Geprinte wapens zijn volgens hem erg onbetrouwbaar. "Vergeet niet dat er een enorme druk ontstaat in de kamer van het wapen als je een kogel afvuurt. Die druk is zo hoog dat het kunststof wapen het meestal niet zal houden. Dat explodeert in het gezicht van de schutter."

Eerste
Lees ook:
Eerste huurder van 3D-geprint huis in Eindhoven krijgt sleutel

Voor een betrouwbaar vuurwapen moeten de loop en de snede volgens Van Driel echt van staal zijn gemaakt. "Kunststof houdt het niet. Daarom heb je in Nederland eigenlijk niets aan zo'n 3D-geprint kunststof vuurwapen. De ijzeren loop die je hier nodig hebt kun je hier niet krijgen. En waar ga je de munitie vandaan halen? Al met al is het nog makkelijker om aan een stalen vuurwapen te komen."