3300 per jaar

ProRail helemaal klaar met spoorlopers: 'Wat gaat er om in je kop?'

23 september 2021 12:49
NS-machinist Jan Slaats Beeld © EditieNL

Nog even snel het spoor oversteken terwijl de slagbomen al naar beneden zijn. Een vrouw deed het deze maand bij een spoorwegovergang in Ermelo. ProRail heeft schoon genoeg van dit soort 'spoorlopers' en zette de beelden van het incident online.

In de schokkende video is te zien hoe de vrouw het spoor op rent, aan de overkant toch twijfelt en weer terugrent. Ze wordt net niet geschept door de trein. Een wachtende fietser ziet alles gebeuren.

30 ongelukken per jaar

Het is lang niet het eerste voorbeeld van iemand die de slagbomen negeert. Gemiddeld komen er zo'n 160 meldingen per jaar binnen van bijna-aanrijdingen. Dertig keer gaat het echt mis en gebeurt er een ongeluk bij een spoorwegovergang.

Jaarlijks worden er zo'n 3300 spoorlopers gespot. Dat zijn er bijna negen per dag. "Het is niet alleen onveilig voor henzelf, maar ook voor de mensen om hen heen", vertelt Aldert Baas van ProRail. "Zo'n situatie is voor het treinpersoneel heel spannend. Dat gun je niemand. Bovendien is het hartstikke verboden."

Toename

In 2019 waren er 3289 meldingen van spoorlopers. Dat is een stijging van 3 procent ten opzichte van het jaar ervoor en een stijging van 13 procent vergeleken met 2015. Op spoorlopen staat een boete van 150 euro. Het negeren van rode verkeerslichten kan je in sommige gevallen 250 euro kosten.

Bron: ProRail

Economische schade

Spoorlopers zorgen er niet alleen voor dat de aanstormende trein, maar ook alle andere tegemoetkomende treinen moeten stoppen. Ze beïnvloeden elke dag de reistijd van zo'n 20.000 reizigers. "Dat leidt tot economische schade voor mensen. Want mensen kunnen hun afspraak niet halen omdat iemand te beroerd is geweest om op de normale weg te lopen." Het kost de samenleving zo'n 140 tot 175 miljoen euro per jaar.

Machinist

NS-machinist Jan Slaats kan er met zijn kop niet bij. "Ik zou iemand die dit doet graag eens willen spreken. Wat gaat er nou om in iemand, en wat is er zo belangrijk dat je zulke risico's neemt?", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Machinist Edwin bezorgd over toename spoorlopers: 'Het is doodeng'

Hij is zelf ook al verschillende keren spoorlopers tegengekomen en heeft ook al eens een ongeluk meegemaakt. "Soms is het twee keer in de week, soms twee jaar lang niet. Het is altijd onverwacht. Je schrikt enorm en bevriest in eerste instantie. Het heeft een enorme impact. De trein gaat met honderden kilometers per uur, voordat je het beseft is het al gebeurd. Je hebt geen schijn van kans om te stoppen."

Traumatisch

Ook voor andere omstanders is het heftig. "Zo'n situatie als in Ermelo kan een grote impact hebben op de mensen die toevallig gezien hebben wat er is gebeurd. Dat levert enorme trauma's op. De persoon die dit aanricht heeft geen flauw benul hij of zij aanricht, los van het feit dat het voor hem of haar zelf levensgevaarlijk is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore