Algemene Politieke Beschouwingen

Als laatste aan de beurt: 'Je moet het spannend houden'

22 september 2021 16:53 Aangepast: 22 september 2021 17:09
Voormalig Kamerlid Henk Krol was vaak als laatste aan de beurt Beeld © EditieNL

Het belangrijkste debat van het jaar is in volle gang: de Algemene Politieke Beschouwingen. Daar komen heel wat fractievoorzitters aan het woord. Wilders trapte de boel af, met 25 minuten spreektijd, en Omtzigt is de hekkensluiter met slechts zes minuten spreektijd. Wie bepaalt die spreektijd en hoe zorg je ervoor dat je verhaal blijft hangen, ook al ben je pas later aan de beurt?

Parlementaire debatten hebben normaal gesproken geen maximale spreektijd, vertelt politiek verslaggever Frits Wester. "Dat is wel zo bij begrotingsbehandelingen en daar vallen de Algemene Politieke Beschouwingen onder", zegt hij tegen EditieNL.

De spreektijd wordt verdeeld door het Presidium van de Tweede Kamer, dat is het dagelijkse bestuur. "Grote partijen krijgen meer spreektijd dan kleine partijen, maar het is ook niet zo dat een partij met dertig zetels dertig keer zoveel spreektijd heeft als een partij met maar één zetel", zegt Wester. De grootste partij, de VVD, heeft ongeveer een half uur terwijl sommige kleine partijen twaalf minuten hebben. Pieter Omtzigt komt zelfs maar zes minuten aan het woord.

Slimme interrupties

"De kleine partijen spreken vaak pas 's avonds laat. Die proberen overdag met slim geplaatste interrupties toch de aandacht te vragen voor hun standpunten", vertelt Wester.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Algemene Politieke Beschouwingen: waar moet je op letten?

Om tussen al die sprekers, negentien in totaal, toch de aandacht te trekken, worden er soms grappen uitgehaald of proberen de politici iets bijzonders te doen. "De ene keer lukt dat en de andere keer mislukt dat faliekant. Toen Jolande Sap fractievoorzitter van GroenLinks was, kwam ze met een stekkerdoos en haalde er een stekker uit, en zei: u zou zelf de stekker uit het kabinet kunnen halen. Dat was een grap die haar heel lang heeft achtervolgd."

Wester raadt de politici dan ook hier goed over na te denken. "Time het goed en regisseer het goed. Denk goed na over wat het effect moet zijn."

Spannend houden

Wie als geen ander weet hoe het is om als een van de laatste sprekers aan de beurt te zijn, is voormalig Kamerlid Henk Krol. "Dat is frustrerend omdat het laat is en je de aandacht niet meer vast kan houden", zegt hij. "Je moet dan iets bedenken om het spannend te houden." Zo nam Krol een paar jaar geleden een familie van vijf generaties mee waarmee hij alle problemen die hij wilde aankaarten, kon laten zien: van eenzaamheid tot werkloosheid. "Iedereen dacht dat ik het verhaal had verzonnen, maar de hele familie zat op de tribune. Dat maakte indruk. Dat zijn dingen die je af en toe moet doen."

Politici denken volgens Krol lang na over dit soort dingen. "De Algemene Politieke Beschouwingen zijn na het reces en ik denk dat de meeste fractievoorzitters die hele vakantieperiode gebruiken om bij dit belangrijkste debat van het jaar met iets origineels te komen." En zoiets kan je maken of breken. "Je wordt altijd gepakt op kleine dingen die je per ongeluk goed of fout doet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore