Geld opnemen met mobiel

Flappentappen zonder bankpas: het einde van de portemonnee?

22 september 2021 11:16 Aangepast: 22 september 2021 14:02
Verslaggever Lonneke neemt geld op met haar telefoon Beeld © EditieNL

Niet meer met je bankpas, maar met een QR-code geld opnemen uit een automaat. Dat is sinds deze week mogelijk voor pashouders van ABN Amro. En nu naast het afrekenen met onze mobiel ook het flappentappen zonder pas kan, wordt onze portemonnee leger en leger. Is die ten dode opgeschreven?

Er kan steeds meer op onze telefoon, en dat zagen ze ook bij ABN Amro. "Mensen hebben steeds vaker hun betaalpas niet bij zich, omdat het allemaal op je smartphone kan", vertelt Cynthia Tulp van ABN Amro. "Het is dan ook raar dat als je net in de supermarkt zonder pas hebt betaald, je hem wel nodig hebt om geld op te nemen."

Daarom is de bank overgestapt en kunnen kaarthouders van de bank bij elke Geldmaat in Nederland de nieuwe functie met QR-code gebruiken. "Het is veilig", zegt Tulp. "Want je kan alleen de app in met gezichtsherkenning of een eigen code, dus niemand kan erin."

Kleinere portemonnees

Het is volgens Tulp niet zo dat de pinpas helemaal gaat verdwijnen. Toch zal het voor sommige mensen reden zijn om de pas, en dus ook de portemonnee, helemaal thuis te laten. Want steeds meer andere diensten zijn op je smartphone te zetten. Spaarkaarten bijvoorbeeld en er wordt ook gewerkt aan een mobiel alternatief voor de OV-chipkaart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KWF collecteert zonder bus maar met QR-code

Portemonnees worden dus minder noodzakelijk, ziet Jeroen Greven van Studio Roem. Het bedrijf maakt producten met de hand van duurzaam leer. "Het idee dat mensen steeds minder een portemonnee nodig hebben, herken ik wel. Je ziet in onze productenlijn dat langzaam maar zeker de portemonnees kleiner worden."

Zo hadden de portemonnees van Greven zes jaar geleden nog een vak voor biljetten en kleingeld, maar zijn er tegenwoordig vooral varianten waar je met name pasjes in kwijt kan. "Toch verwacht ik niet dat de portemonnee totaal verdwijnt. Mensen vinden het fijn om voor de zekerheid passen bij zich te hebben. Het is niet meer noodzakelijk, maar wel handig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore