Woningtekort

Sociale huurwoning voor iedereen? 'Zonder actie halen we het tekort niet in'

21 september 2021 17:34
Foto ter illustratie Beeld © ANP foto

De asielinstroom neemt de laatste weken toe. Volgens de Rijksoverheid kwamen er in de week van 16 augustus 800 asielaanvragen binnen, vier weken later waren het er 1200. Met deze stijging neemt ook de vraag naar sociale huurwoningen toe, want daar is al een tekort aan. Hoe zorgen we ervoor dat we iedereen een huis kunnen bieden?

Wanneer asielaanvragen worden toegekend, hebben deze mensen recht op een woning in Nederland. Dit gaat veelal om sociale huurwoningen. "Er is een extra vraag op de woningmarkt door asielmigranten, alleen zij komen niet op de koopwoningmarkt", legt demografisch socioloog Jan Latten uit aan EditieNL.

Huizen tekort

Deze groep maakt aanspraak op sociale huurwoningen. Hiervan hadden we er in 2015 zo'n twee miljoen, maar dit aantal is sindsdien amper gestegen. "Als het beleid erop wordt ingezet om meer mensen thuis te laten wonen terwijl er ook geen sociale huurwoningen bijkomen, dan creëer je een probleem."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom het woningtekort er wél toe doet

Volgens Latten moeten alle dingen die mogelijk zijn, aangepakt worden. "Wonen op een vakantiepark bijvoorbeeld, maak dat legaal. Daardoor komen andere adressen vrij." Hij pleit daarnaast voor snelle bouw van kleine woningen. "Het is altijd makkelijk om te vertellen dat er meer woningen nodig zijn, maar het beleid heeft er voor een gedeelte zelf voor gezorgd."

Woning splitsen

Het splitsen van woningen wordt ook als een mogelijke oplossing gezien. Bijvoorbeeld in de gemeente Bergen. "Onze gemeente is de meest vergrijzende gemeente van Nederland. We werken daarom aan verschillende oplossingen om meer woningen toe te voegen", vertelt Klaas Valkering, wethouder van CDA in Bergen aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woonprotest: niet 1, maar 4 miljard euro nodig voor aanpak woningnood

De gemeente maakt het toegankelijk om woningen toe te voegen door de vergunning voor het splitsen van woningen gratis te maken. "Daarnaast maken wij het mogelijk om te kunnen verblijven in recreatiewoningen, om zo meer ruimte op de woningmarkt te creëren."

Politiek ingrijpen

Toch denkt Latten dat er vanuit de politiek ook meer gedaan moet worden aan het tekort. "Ik ben iemand die denkt in de lange termijn. En als je dit fenomeen in stand houdt met een migratie van 80.000 per jaar, dan weet je dat je een woningtekort niet inhaalt."

De politiek kijkt volgens hem te veel naar de korte termijn. "Men veronderstelt dat we snel groeien. Wij krimpen met 1,6 kinderen per stel, de migratie zorgt wel voor instroom. Je moet Nederland onaantrekkelijker maken."

Wachten op een woning

In ons land zijn er per gemeente verschillende wachttijden voor het krijgen van een sociale huurwoning.

Zo sta je in Amsterdam gemiddeld 13 jaar en tien maanden ingeschreven voordat je een sociale huurwoning vindt.

In Zwolle wacht je gemiddeld zeven jaar en vier maanden op een woning. En in Den Helder heb je binnen twee jaar en tien maanden een dak boven je hoofd.

Bron: NOS op 3

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore