Hockeyclub USHC

Broek of rokje op het hockeyveld? Utrechtse club geeft sporters vrije keuze

21 september 2021 14:04 Aangepast: 21 september 2021 14:17
De leden van de club mogen vanaf nu zelf kiezen in welk tenue ze sporten

Bij hockey denk je misschien al snel aan onze hockeydames die in een rokje op het veld staan. Bij hockeyclubs staat dat kledingvoorschrift ook in het reglement. Mannen dragen een broek en dames een rokje. Maar is dit nog wel van deze tijd? De Utrechtse club USHC vindt van niet, dus werd de regel geschrapt.

Vorig jaar is bij de Utrechtse hockeyclub USHC een 'inclusiepanel' in het leven geroepen. Als eerste actie wilde dit panel ervoor zorgen dat alle leden zich thuisvoelen bij de club. "We zagen de regel over het kledingvoorschrift in ons reglement staan en dat vonden we eigenlijk heel raar", vertelt Willem Vos namens de club aan EditieNL.

Keuzevrijheid

Voor de ingreep van het panel speelden er al meerdere vrouwen in een broekje bij de club. "Het was vooral formeel een probleem. Het stond tenslotte in het reglement. Dus daar moest iets aan veranderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hockeyers Australië en Nieuw-Zeeland niet in Pro League

Willem vindt dat de club een veilige en open plek moet zijn voor iedereen. "Daarvoor was deze aanpassing ons eerste wapenfeit", legt die uit. De verandering werd met open armen ontvangen vanuit de club. "Iedereen vindt het fijn dat ze zelf mogen kiezen. Ik zie nu ook al meer vrouwen in een broekje op het veld staan."

Niet van deze tijd

En of ze niet een beetje doorslaan? Willem denkt juist het tegenovergestelde. "Het draait vooral om vrije keuze. De wereld verandert nou eenmaal." Hier is Jurryt van der Vooren, sporthistoricus bij Sportgeschiedenis.nl, het volledig mee eens. "Wen er maar aan, de wereld verandert."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (14) wil niet meer hockeyen'

Volgens hem is aan sportkleding heel duidelijk te zien hoe de maatschappij aankijkt tegen vrouwen en etiketten. "Vroeger mochten vrouwen niet zo veel laten zien", vertelt hij aan EditieNL.

Maatschappelijke onrust

Een eeuw geleden werd er bijvoorbeeld door een Franse tennisster als eerste besloten dat ze niet meer in een korset wilde spelen en dat ze ook veel kortere jurkjes ging dragen. "Daar kon ze sneller in bewegen. Dat zorgde ook voor maatschappelijke onrust. Men dacht toen misschien net als nu: slaat het niet allemaal wat door?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Straks coronastatus checken voor kopje koffie? Sportclubs weten niet hoe

En ook in recentere tijden werd er aan vrouwen verteld wat ze moesten dragen. "Je ziet dat twintig jaar geleden de vrouwen strakkere kleding aan moesten trekken om de sport populairder te maken op televisie." Dit werd volgens Van de Vooren besloten door mannen. "Zodoende werden vrouwen verplicht om ergens in te spelen waar ze zich helemaal niet prettig in voelden."

De verandering die de Utrechtse club doorvoert is volgens de historicus dan ook een begrijpelijke ontwikkeling. "Je laat nu de keuze bij de sporter. Het zou me niks verbazen als meerdere hockeyclubs dit gaan invoeren."

Ook voor de mannen

Maar deze verandering geldt niet alleen voor de vrouwelijke sporters. Ook de mannen krijgen de vrijheid om zelf te kiezen in welk tenue ze spelen. "En zelf als genderneutraal persoon wil ik ook in een rokje het veld op kunnen", legt Willem Vos uit. "Het draait allemaal om de vrije keuze van onze leden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore