Ga naar de inhoud
'Het eerlijke verhaal'

Vieze foto's op Funda geen obstakel? Rommelig huis toch verkocht

Het rommelige huis in Almelo Beeld © Funda

Het was misschien wel het rommeligste huis op Funda, toch werd het binnen de kortste keren verkocht. De advertentie van een makelaar uit Almelo zorgde voor een stormloop aan reacties en na een week was er al een mondelinge overeenkomst met een koper. Hoe groot is de invloed van foto's op de verkoop van een huis?

Foto's van een huis zouden uitnodigend moeten zijn. Dat denkt makelaar Wendy Hiele van Hiele & Dalsem Makelaardij. "Foto's moeten mensen bewegen om te komen kijken", vertelt ze tegen EditieNL. "De presentatie is heel belangrijk, mensen kunnen gewoon niet zo goed door dingen heen kijken." 

Het
Lees ook:
Het perfecte (verkoop)plaatje: waarom je nooit een prullenbak op Funda ziet

Het maken van mooie foto's is volgens Hiele vooral in het belang van de verkopende partij. "Hoe meer mensen komen kijken, hoe groter de kans is op een hoger bod."

Hondenpoep 

Om te zorgen voor het perfecte plaatje gaat het makelaarsbureau van Hiele naar eigen zeggen 'ver'. "We hebben zelfs kartonnen meubelen om een huis in te richten", zegt ze. Mocht een huis dan nog steeds niet geschikt zijn voor goede foto's, dan zit er niks anders op. "In het uiterste geval kiezen we ervoor om geen foto's van binnen te publiceren."

Dat lang niet alle huizen er tiptop uitzien voor de foto's, weet ook vastgoedfotograaf Edo Koch.  "Ik ben weleens een huis binnengekomen waar ik in de hondenpoep stond", vertelt hij. "Toen heb ik gezegd: zoals het nu is durf ik geen foto's op te leveren." 

'Geen zooi'

Dat er geen hondenpoep moet liggen lijkt logisch, maar er zijn ook nog wat andere dingen waar je op kunt letten als je foto's maakt van je huis. Zo moet er volgens Koch in elk geval zo min mogelijk zooi liggen. "Dus geen talloze souvenirs of grote foto's van kinderen aan de muur. Zorg ook dat het aanrecht leeg is en dat er geen schoenen in de gang staan", zegt hij. "Je moet niet iemand zijn huis laten zien, je moet een huis laten zien."

Reactie van de verkopende makelaar 

De makelaar die het rommelige huis in Almelo verkocht laat weten dat niet ieder huis een VTWonen huis is. "Mensen krijgen door Funda wel dat gevoel, maar dit is het eerlijke verhaal. Dat is waarom wij hem zo te koop hebben gezet, met resultaat. We wachten nu alleen nog op een handtekening van de eigenaren van het huis."