Vulkaanuitbarsting

Karel en Marja willen terug naar huis op La Palma: 'We kunnen niet toekijken'

20 september 2021 15:31 Aangepast: 20 september 2021 16:37
Karel en Marja Brummer op het vliegveld van Madrid Beeld © Karel Brummer

Het is spannend op het Canarische eiland La Palma. Daar barstte gisteren de Cumbre Vieja-vulkaan uit. Karel Brummer heeft samen met zijn vrouw Marja een huis op het eiland. Het stel was even terug in Nederland, maar heeft de trip inmiddels afgebroken om terug te gaan naar hun huis in Spanje. "We hopen op het beste."

De vulkaan was al een week lang een beetje aan het rommelen toen Karel en Marja afgelopen vrijdag naar Nederland vertrokken voor een familieaangelegenheid. "De overheid zei dat er niet zo veel aan de hand was. Toen we vertrokken was het gewoon rustig in La Palma", vertelt Karel Brummer aan EditieNL. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lava stroomt dorpen binnen op La Palma, duizenden evacuaties

Op dit moment zitten ze op het vliegveld van Madrid te wachten op een vlucht. Eerst naar Gran Canaria of Tenerife en dan met een laatste verbinding naar La Palma. "Als het vliegveld daar open is gaat het lukken. De luchthaven ligt aan de andere kant van het eiland ten opzichte van de vulkaan."

Geluk

Voor Brummer was de uitbarsting van gistermiddag 'totaal onverwachts'. Op dit moment lijkt de lavastroom precies langs het terrein van het stel te gaan. "De vulkaan zit op twee à drie kilometer afstand en dan de berg op", zegt hij. Er zit slechts tweehonderd meter tussen de stromende lava en het huis, zo is te zien op dronebeelden. "We hebben veel geluk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marcel ziet vulkaan uitbarsten op La Palma, duizenden mensen geëvacueerd

Afgelopen vrijdag maakte Karel nog een foto van zijn huis. "Voor de verzekering, voor als het fout zou gaan..." Afgelopen vrijdag maakte Karel nog een foto van zijn huis. "Voor de verzekering, voor als het fout zou gaan..."

Toch heerst er nog angst en onzekerheid bij Brummer. "Ik las dat er op dit moment zo'n twintig huizen verdwenen zijn door een verwoestende lavastroom", vertelt hij. Het is moeilijk om informatie te verkrijgen over de toestand in hun woonplaats. Bovendien gaat het verder dan alleen de lava. "Er is allerlei andere ellende, zoals giftige stoffen en gassen die nu in de lucht zweven." 

Bij vrienden logeren

Doordat de situatie zo onzeker is, werd het stel aangeraden om weer terug naar Nederland te gaan. Toch willen de twee huiswaarts keren. "Je wil gewoon weten hoe het erbij staat. Als het fout gaat wil je kijken of je nog iets kunt corrigeren", zegt Brummer. Al is het op dit moment niet mogelijk om terug te gaan naar hun huis. "Als de lava komt kun je er niks aan doen, maar om op afstand te gaan zitten kijken: zo zitten we niet in elkaar." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luxe villa's bedolven onder lava na vulkaanuitbarsting La Palma

Zolang het echtpaar niet naar huis mag, verblijven de twee bij vrienden. "Nu maar hopen dat het niet zo lang duurt." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore