'Terug naar Westerbork'

Cenzy fietste in 13 dagen van Auschwitz naar Westerbork: 'Ik werd er stil van'

18 september 2021 17:22 Aangepast: 18 september 2021 17:24
Cenzy van Weele (links) deed mee aan 'Terug naar Westerbork'

Van concentratiekamp Auschwitz naar kamp Westerbork fietsen, dat deed de 18-jarige Cenzy van Weele uit Waarle. Samen met een groep van ongeveer 55 studenten legde zij in 13 dagen 850 kilometer af met de fietstocht ‘Terug naar Westerbork’. Een reis die veel indrukken achterliet bij de student, die wordt opgeleid tot militair.

Cenzy is student verpleegkunde aan het Summa College. Van haar opleiding ontving zij een e-mail over de fietstocht. "Ze vroegen naar ervaren fietsers. Maar ik was niet ervaren, dus ging ik er niet op in", vertelt ze aan EditieNL.

Nadat een docent Cenzy toch over de streep had weten te trekken, besloot ze om mee te doen. "Ik ben toen gelijk materialen gaan regelen en heb ik een fiets gekocht zodat ik meteen kon gaan trainen."

Aangrijpend

De fietstocht ging van start bij concentratiekamp Auschwitz in Polen. Vanaf daar fietste de groep naar kamp Westerbork. De tocht bestond uit negen dagen fietsen en duurde in totaal dertien dagen. "Ik had verwacht dat het fysiek zwaar zou zijn, maar dat vond ik uiteindelijk meevallen. Je sleept elkaar als groep erdoorheen. Mentaal bleek de tocht het zwaarst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Holocaustoverlevende herkent zichzelf op beelden deportatie: 'Ik ben dat jongetje'

Het bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz maakte veel los bij de studenten.. "Ik wist niet dat het zoveel met mij zou doen." De dag erna bezocht de groep vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Bij het zien van het kamp werd de groep direct stil. "Ik dacht dat ik de dag ervoor veel indrukken kreeg, maar dit was veel erger."

Hechte groep

Cenzy omschrijft het kamp als kil en grimmig. "Die dag heeft denk ik wel de grootste indruk op mij gemaakt." En omdat ze tijdens de tocht constant bezig was, had Cenzy weinig tijd om de dingen te verwerken die ze had gezien. "Er was geen moment om even tot rust te komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

100-jarige oud-bewaker concentratiekamp na 76 jaar voor rechter

Wel had de grote groep studenten veel steun aan elkaar tijdens de reis. "Het was zo'n hechte groep en we hadden het heel gezellig met elkaar. Het was een heel bijzondere dynamiek." De groep bestond uit zowel Nederlanders als Duitsers. Ook was er een Poolse jongen aanwezig. "Maar dat verschil merkte je niet. We trokken veel met elkaar op en we deelden echt de ervaring met elkaar."

Respect

Voor Cenzy had het avontuur nog een onderliggende betekenis. "Ik word opgeleid tot militair. En als militair ga je in situaties komen waar je niet in wilt zitten. Zo voelden de militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog zich waarschijnlijk ook."

De fietstocht maakte veel los bij de studenten De fietstocht maakte veel los bij de studenten

Met deze militairen en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in gedachten stapte Cenzy op de fiets. "Ik moest van mezelf de tocht afmaken, uit respect naar al die mensen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore