Ga naar de inhoud
Blinde vlek

Nederlander volgt Duitse verkiezingen niet: 'Terwijl het zo belangrijk voor ons is'

Erik Manders, voorzitter van ondernemersvereniging Venlostad.com

Na 16 jaar zwaait Merkel af als kanselier van Duitsland. Op 26 september vinden de Bondsdagverkiezingen plaats; ruim 60 miljoen Duitsers gaan naar de stembus. Maar deze verkiezingen krijgen in Nederland veel minder aandacht dan bijvoorbeeld de Amerikaanse verkiezingen. En dat is onterecht, vindt het Duitsland Instituut.

Op zondag 19 september is het laatste grote tv-debat tussen de drie voornaamste kanshebbers voor het kanselierschap. Zo maakt Olaf Scholz kans. Hij is van de SPD, de sociaaldemocratische partij. Ook Armin Laschet is in de running. Hij is kandidaat van Merkels partij CDU, de christendemocratische volkspartij. Tot slot doet Annalena Baerbock mee, van Die Grünen, ofwel de milieupartij.

Grote invloed

Deze namen komen veel Nederlanders niet bekend voor, en dat terwijl de Duitse politiek en economie veel invloed hebben op ons land. "Denk bijvoorbeeld aan de auto-industrie. Nederland is een belangrijke toeleverancier voor de Duitse auto-industrie", vertelt Marja Verburg van het Duitsland Instituut Amsterdam aan EditieNL.

Wie
Lees ook:
Wie volgt Merkel op? Drie grote kanshebbers - met een smetje

Het valt Verburg op dat er in Nederland vooral aandacht is voor verkiezingen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. "Dat begint langzaam te veranderen, want tijdens de eurocrisis, financiële crisis en de vluchtelingencrisis, hebben we wel gezien wat voor een invloed Duitsland heeft op de Europese Unie en dus op Nederland."

"Tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 zei Merkel over de opvang van vluchtelingen: 'Wir schaffen das'. Maar dat bleek daarna in Europa een stuk moeilijker te regelen dan gedacht", legt Verburg uit. "De Duitsers krijgen lang niet alles voor elkaar wat ze willen. Maar het land speelt een leidende rol in Europa. Landen kijken vaak naar Duitsland bij internationale crises."

Grensbelang

Ook op lokaal niveau heeft de Duitse politiek invloed op ons land, weet Erik Manders, voorzitter van ondernemersvereniging Venlostad.com. "Duitse samenwerking met Europa, is heel belangrijk voor Venlo als grensstad", vertelt hij aan EditieNL.

Duitse
Lees ook:
Duitse verkiezingen: historisch verlies voor de al decennia regerende partij CSU

Vooral deelstaatverkiezingen zijn belangrijk voor Venlo. "Duitse politie en justitie zijn namelijk op deelstaatniveau georganiseerd, dus die verkiezingen hebben direct impact op bijvoorbeeld het grensverkeer."

Geen interesse

Toch is Duitse politiek in de ogen van veel Nederlanders saai. "Tijdens tv-debatten praten de lijsttrekkers lang en heel inhoudelijk over verkiezingsthema’s. Daar krijgen ze geen 30 seconden spreektijd om een statement te maken. Duitse stemmers vinden dat inhoudelijk en degelijk en dat vinden ze juist prettig", legt Verburg uit.

Bekijk ook: Einde tijdperk Merkel, deze jongeren weten niet anders

03:17
Voor jongeren is 'Die Mutti' de enige bondskanselier die ze hebben meegemaakt.