Na 16 jaar zwaait Merkel af als kanselier van Duitsland. Op 26 september vinden de Bondsdagverkiezingen plaats; ruim 60 miljoen Duitsers gaan naar de stembus. Maar deze verkiezingen krijgen in Nederland veel minder aandacht dan bijvoorbeeld de Amerikaanse verkiezingen. En dat is onterecht, vindt het Duitsland Instituut.
Op zondag 19 september is het laatste grote tv-debat tussen de drie voornaamste kanshebbers voor het kanselierschap. Zo maakt Olaf Scholz kans. Hij is van de SPD, de sociaaldemocratische partij. Ook Armin Laschet is in de running. Hij is kandidaat van Merkels partij CDU, de christendemocratische volkspartij. Tot slot doet Annalena Baerbock mee, van Die Grünen, ofwel de milieupartij.
Grote invloed
Deze namen komen veel Nederlanders niet bekend voor, en dat terwijl de Duitse politiek en economie veel invloed hebben op ons land. "Denk bijvoorbeeld aan de auto-industrie. Nederland is een belangrijke toeleverancier voor de Duitse auto-industrie", vertelt Marja Verburg van het Duitsland Instituut Amsterdam aan EditieNL.

Het valt Verburg op dat er in Nederland vooral aandacht is voor verkiezingen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. "Dat begint langzaam te veranderen, want tijdens de eurocrisis, financiële crisis en de vluchtelingencrisis, hebben we wel gezien wat voor een invloed Duitsland heeft op de Europese Unie en dus op Nederland."
"Tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 zei Merkel over de opvang van vluchtelingen: 'Wir schaffen das'. Maar dat bleek daarna in Europa een stuk moeilijker te regelen dan gedacht", legt Verburg uit. "De Duitsers krijgen lang niet alles voor elkaar wat ze willen. Maar het land speelt een leidende rol in Europa. Landen kijken vaak naar Duitsland bij internationale crises."
Grensbelang
Ook op lokaal niveau heeft de Duitse politiek invloed op ons land, weet Erik Manders, voorzitter van ondernemersvereniging Venlostad.com. "Duitse samenwerking met Europa, is heel belangrijk voor Venlo als grensstad", vertelt hij aan EditieNL.

Vooral deelstaatverkiezingen zijn belangrijk voor Venlo. "Duitse politie en justitie zijn namelijk op deelstaatniveau georganiseerd, dus die verkiezingen hebben direct impact op bijvoorbeeld het grensverkeer."
Geen interesse
Toch is Duitse politiek in de ogen van veel Nederlanders saai. "Tijdens tv-debatten praten de lijsttrekkers lang en heel inhoudelijk over verkiezingsthema’s. Daar krijgen ze geen 30 seconden spreektijd om een statement te maken. Duitse stemmers vinden dat inhoudelijk en degelijk en dat vinden ze juist prettig", legt Verburg uit.