Onderzoek Mulier Instituut

Kinderen verloren balans tijdens coronacrisis: 'Beweging viel weg'

18 september 2021 11:53 Aangepast: 21 september 2021 16:57
Acrobate Rook van Rijk geeft acrobatiekles aan kinderen tussen 8 en 12 jaar

Kinderen in groep een en twee kunnen steeds slechter balanceren, blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Het aantal kinderen dat een voldoende haalde voor het bewaren van hun evenwicht daalde van 91,3 procent voor de lockdowns, naar 84,5 procent na de versoepelingen. Maar hoe belangrijk is het eigenlijk om een goede balans te vinden?

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Mulier Instituut, een Nederlands sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut. Tijdens het onderzoek werd er naar verschillende bewegingsvaardigheden gekeken, waaronder balanceren, zijwaarts springen en hardlopen. "Dit zijn bewegingen die we de grove motoriek noemen", vertelt Amika Singh, onderzoeker aan het Mulier Instituut, aan EditieNL.

Lockdowns

Het onderzoek werd uitgevoerd onder kinderen uit groep een tot en met acht. "Je ziet dat bij kinderen in groep een en twee de grove motorische ontwikkelingen het meest achteruit zijn gegaan." De onderzoekers gaan ervan uit dat de lockdowns hiervan de oorzaak zijn. "Het sluiten van de scholen, het gemis van gymles en sportverenigingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Altijd uit balans door evenwichtsstoornis: 'Mensen denken soms dat ik dronken ben'

Amika Singh, onderzoeker aan het Mulier Instituut Amika Singh, onderzoeker aan het Mulier Instituut

"De reden dat vooral kinderen in groep een en twee hard zijn geraakt, is omdat je juist in deze leeftijdscategorie het fundament legt van de bewegingsvaardigheden", legt Singh uit. "Hier leer je de basis van bewegen. Je leert hoe je moet bewegen en hoe je moet vallen en opstaan."

Vallen en opstaan

En vooral het vallen en opstaan is belangrijk. "Als je dat in die leeftijd niet goed leert, dan kan je het mogelijk op latere leeftijd fout blijven doen. Dus ook voor latere leeftijd is deze periode belangrijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote verschillen gezondheid kinderen: zo is het in jouw buurt

In de eerste leerjaren van de basisschool doen kinderen veel aan beweging. "Tikkertje spelen, rennen, duwen, spelen en de bouw- en poppenhoek. Je bent constant in beweging en je oefent dus constant je balans. Als dat allemaal wegvalt, je thuis zit en die beweegmogelijkheden niet krijgt, gaat het snel achteruit."

Gymles

De kinderen hebben dus een behoorlijk aantal uren minder bewogen. "Gelukkig kan je dit tekort goed compenseren. De kinderen zijn wat dat betreft flexibel, dus we kunnen het opvangen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prijzen winnen? Kilometers maken! Creatieve gymles in coronatijd

Maar dit valt niet te compenseren door middel van een of twee uurtjes gymles in de week. "Wij zouden aanraden om bijvoorbeeld meer actieve pauzes in te lassen. Wat ook kan is het meer inzetten van vakleraren voor gym. Dit zijn gymleraren die vier jaar hebben gestudeerd om gymles te geven. Ongeveer de helft van de klassen krijgt les van zo’n vakleraar. De andere helft krijgt les van hun juf of meester."

Balanceren kun je leren

Kinderen kunnen om hun balans weer te vinden ook terecht bij Roos van Rijk, acrobate bij circus Rotjeknor. Zij geeft acrobatieklessen aan kinderen van 8 tot 12 jaar. "Kinderen kun je in die leeftijd heel veel aanleren en ze nemen informatie heel snel op. Ik denk dat ik die kinderen heel snel kan leren balanceren", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taboe rond menstruatie op basisschool: 'Geen prullenbakjes op de wc'

Sporten als acrobatiek of gymnastiek helpen goed bij het leren om je evenwicht te bewaren, volgens de acrobate. "Ik zie dan ook vrij snel het verschil tussen een kind dat aan gymnastiek doet en een kind dat dit niet doet."

Als je leert balanceren, leer je ook beter je lichaam kennen, vertelt Van Rijk. "Je leert wat het kan en wat het niet kan. Het draagt dan ook bij aan je bewegingsvrijheid. En daarnaast is het heel simpel: zonder balans val je om."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore