Gemeente Altena

Petra rijdt op de eerste Dierenambulance-bakfiets van Nederland

17 september 2021 16:26 Aangepast: 17 september 2021 16:29
Petra heeft al veel gewonde egels en duiven in haar bakfiets meegenomen Beeld © EditieNL

Is er een dier in nood in de Brabantse gemeente Altena? Dan komt er mogelijk geen ambulance, maar een bakfiets aangesneld. Petra Janssen van Stichting Dierenambulance Altena rijdt sinds twee weken rond op een speciaal ontworpen elektrische fiets waarmee ze gewonde dieren ophaalt.

Petra (36) wilde dolgraag op pad voor de Dierenambulance, alleen heeft ze geen rijbewijs. "Sinds een jaar reed ik rond op een gewone fiets, maar dat is erg zwaar. Dus heb ik nu een speciale Dierenambulance-bakfiets. Daarop doe ik eigenlijk precies wat de ambulance doet: rijden naar meldingen van gewonde dieren", vertelt ze aan EditieNL.

Ventilatieroosters

Het voertuig is ontworpen in samenwerking met Stichting DierenLot. Er zijn speciale ventilatieroosters in de bak gemaakt zodat de dieren tijdens de rit goed kunnen ademen. "Ik mis alleen nog een sirene. Dat zou leuk zijn", grapt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenambulance vindt gemummificeerde kat Boefje in monumentaal pand

Daarnaast heeft ze altijd de nodige hulpmiddelen mee voor de dieren, zoals vervoersboxen, een zwanenvangstok, een vangnet en een riem voor honden. 

Duiven en egels

Ze heeft al verschillende dieren in haar bakfiets vervoerd. "Tot nu toe waren het veel duiven en egels. Maar er passen ook grotere dieren in. We hebben ook getest of onze hond erin paste – die is heel groot – en dat ging prima. Ik heb ook altijd standaard hulpmiddelen bij me zoals vervoersboxen, een zwanenvangstok, een vangnet en een hondenriem."

De bakfiets is gemaakt in samenwerking met Stichting DierenLot De bakfiets is gemaakt in samenwerking met Stichting DierenLot

Ze is de eerste dierenambulancemedewerker in Nederland die op een bakfiets rondrijdt. "Stichting DierenLot gebruikt al wel bakfietsen om voedsel te vervoeren voor dierenvoedselbanken. Maar ik ben de eerste die er echt dieren mee ophaalt. Maar daar sta ik zelf niet echt bij stil hoor. Ik voel me hierdoor niet extra speciaal."

Hondenweer

En als het met bakken uit de hemel komt? "Ja, dan baal ik natuurlijk. Als het heel slecht weer is doe ik alleen noodgevallen die om de hoek zijn. Ik zal dan niet helemaal vanuit Sleeuwijk naar Werkendam rijden om een duifje op te halen. Die zal dan even moeten wachten op de ambulance."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore