Strijd tegen criminaliteit

Utrecht biedt criminele jongeren 'baan met status' als barista of duikinstructeur

17 september 2021 11:54 Aangepast: 17 september 2021 14:16
Beeld ter illustratie Beeld © EditieNL

De gemeente Utrecht wil jongeren uit de criminaliteit halen en houden door hen banen met status te bieden. Zij krijgen de kans om bijvoorbeeld barista, filmmaker of duikinstructeur te worden. Heeft dit plan kans van slagen? En wat is überhaupt een statusbaan?

Het bieden van statusbanen aan jongeren maakt deel uit van een plan om de drugscriminaliteit in Utrecht aan te pakken. Uit onderzoek blijkt dat er in de stad relatief veel jongeren in de cokehandel zitten. "Een groep van deze jongeren verdient op dit moment heel veel geld", vertelt burgemeester Sharon Dijksma aan EditieNL. "Als je die op een ander spoor wil hebben moeten ze veel opgeven: hun vrienden en misschien wel hun broers en neven die in dezelfde handel zitten."

Overstap maken

Door hen een baan als barista of duikinstructeur te bieden hoopt Dijksma te voorkomen dat kwetsbare jongeren doorgroeien en crimineel geld de weg naar de bovenwereld vindt. "Voor een statusbaan zouden zij misschien net de overstap maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinsjesdag: kabinet trekt 400 miljoen extra uit voor aanpak criminaliteit

Het plan klinkt mooi, vindt advocaat Anis Boumanjal. "Het onderwerp gaat mij aan het hart. Ik werk al vijftien jaar met die jongens en ik zie ze afglijden", vertelt hij aan EditieNL.

Twijfels

Toch betwijfelt hij of deze aanpak gaat werken. "Het ziet er op papier zo mooi uit: wij als overheid zorgen ervoor dat er banen vrijkomen." Het probleem is dat deze plannen door de verkeerde mensen worden gemaakt, denkt Boumanjal. "De intentie is goed. Maar je hebt mensen die dit bedenken vanuit de helikopterview en de plank misslaan. Je moet iemand met hetzelfde DNA aan de knoppen zetten. Nu laat je personen aan het woord die zelf te ver verwijderd zijn van de straatcultuur."

Ondersteuning

Hoe het volgens hem wel moet? "Daadwerkelijk een helpende hand bieden en geduld hebben. Je moet die gasten namelijk alles leren. Dat begint al met het op tijd komen op het werk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder jeugdcriminelen, maar méér ernstige geweldsdelicten

Boumanjal vindt de genoemde banen niet geschikt. "Het zijn zulke niches… Ik denk niet dat dat verstandig is. Je kan ze beter laten meedraaien bij gemeenten, de Belastingdienst of de Jeugdreclassering. Het gaat erom dat je ze laat zien dat ze erbij horen."

"Ze hebben qua banen niet eens zulke hoge ambities", gaat hij verder. "Vaak willen ze jongerenwerker worden, of agent of advocaat. Maar ook de praktische banen zijn gewild, zoals aannemer, stukadoor en automonteur. Ze willen gewoon geld verdienen en hun ouders trots maken. Zo simpel is het."

Populaire banen

Wat zijn op dit moment de populairste banen? Volgens Jochem van Dinther, regiodirecteur van uitzendbureau Manpower, kiezen veel jongeren voor IT en techniek "omdat zij een baan met toekomst willen." Vooral onder mbo'ers zijn banen in de techniek populair. "Niet alleen vanwege het toekomstperspectief, maar ook vanwege het geld. Er is schaarste, dus kan je wat vragen voor je baan en bovendien opscheppen naar je vrienden. Dat geeft status." Hbo'ers en wo'ers zijn veelal op zoek naar traineeships.

Jongeren vinden volgens Van Dinther werksfeer heel erg belangrijk. "Dat is heel erg anders dan bij ouderen. Daarnaast gaat het om zingeving. Dat wat ze doen, moet iets bijdragen aan de wereld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore