'Even geen pers'

Weekendje de natuur in met politici: sleutel tot kabinetsformatie?

16 september 2021 17:39 Aangepast: 17 september 2021 21:55
Informateur Johan Remkes op het Binnenhof Beeld © ANP

Johan Remkes moet als nieuwe informateur helpen met het vormen van een nieuw kabinet. Om dat voor elkaar te krijgen nodigt hij de partijleiders van VVD, D66 en CDA uit voor een weekendje weg. Komende zaterdag en zondag gaan de politici naar De Zwaluwenberg, een landgoed in Hilversum. Is zo'n weekend in de natuur dan de sleutel tot een geslaagde kabinetsformatie?

Het gebeurde al eerder dat een informateur partijleiders uitnodigde voor een weekendje weg. Herman Wijffels deed dat namelijk in 2007, om het wantrouwen tussen Wouter Bos en Jan-Peter Balkenende te herstellen. Dat lukte, want tijdens die 'heidagen' werd de basis voor het nieuwe kabinet gelegd. Ook informateur Gerrit Zalm koos tijdens de stroeve formatie van 2017 even voor een andere setting. 

Natuur doet goed

Nu kiest Remkes er dus ook voor om er even tussenuit te gaan. Niet gek, want een dagje op de hei kan een mens heel goed doen. "Natuur brengt de hersenen in een toestand waarbij je veel beter in staat bent om met stress om te gaan en de aandacht erbij te houden", zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras tegen EditieNL. "Normaal wordt je aandacht doorkruist door allerlei dingen die gebeuren. Er is voortdurend een verstoring van je denkproces."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Informateur Remkes: 'Als houding zo blijft, ben ik er snel klaar mee'

Remkes zou op deze manier de politici weg kunnen halen uit hun vaste patroon. "Het is een soort truc om mensen los te krijgen", legt Mieras uit. "Het heeft veel toegevoegde waarde om dat in de natuur te doen." 

Sleutel tot formatie?

Het ontspannen weekend dient ook om de verhoudingen wat recht te trekken, denkt politiek verslaggever Frits Wester. "Even samen wat tijd doorbrengen zonder dat de pers er de hele tijd bovenop zit." Hoe zo'n weekend er dan uitziet? "Tussen het formeren door gaan ze wandelen en ze drinken nog een borrel. Het is meer casual."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer debatteert over vastgelopen kabinetsformatie

Volgens Wester moet dit uitje de doorslag geven. "Als zondagavond blijkt dat dit niet geholpen heeft, is het denk ik ook klaar. Dan gaat het niet lukken met het minderheidskabinet", zegt hij.

Maar er is zeker een kans dat de politici elkaar best aardig blijken te vinden. "Straks denken ze misschien: we hoeven niet meteen met elkaar naar bed, maar een verstandshuwelijk zit er wel in."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore