Ga naar de inhoud
Kledingprijzen blijven laag

Van vijf naar dertig keer wassen: Primark belooft duurzamere kleding

Verslaggever Gerben Kamphorst test hoe snel Primark-kleding achteruit gaat na het wassen Beeld © EditieNL

Primark wil verduurzamen. Het bedrijf kwam woensdag met een tienjarenplan om te vergroenen. Zo verzekert Primark dat zijn kleding in de toekomst langer zal meegaan. Maar hoe vaak moet je je kleding eigenlijk kunnen wassen zonder dat de kwaliteit achteruitgaat?

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks veertig kledingstukken weg. Dat is zo'n veertien kilo per persoon per jaar. Primark wil dat we minder gaan weggooien en belooft daarom dat zijn kledingstukken niet vijf, maar dertig wasbeurten mee zullen gaan. Voorheen werd de kleding vijf keer als test gewassen door Primark. Wat inhoudt dat de kleding minimaal vijf wasbeurten kan overleven. Dit wil Primark verhogen naar dertig testwasbeurten.

Vijftig keer

Eigenlijk horen we onze kledingstukken zeker vijftig keer te kunnen wassen. Dat zegt Natascha van der Velden, die onderzoek doet naar duurzame kleding. "Het plan van Primark om kleding dertig keer te kunnen wassen klinkt niet heel ambitieus", vertelt ze tegen EditieNL. "Dat is vooral voor een T-shirt heel weinig."

'Grootste
Lees ook:
'Grootste deel duurzaamheidsclaims kledingmerken dubieus'

Hoe vaak je een kledingstuk daadwerkelijk kunt wassen, hangt af van de kwaliteit. "Het is interessant dat Primark aangeeft dat het van vijf naar dertig keer wassen wil. Die vijf keer zegt al iets over de kwaliteit van de kleding", zegt Van der Velden. 

Kost meer geld

Volgens Van der Velden zijn er verschillende factoren waardoor een kledingstuk sneller achteruit kan gaan. Denk daarbij aan de kwaliteit van de garen en het gebruik van chemicaliën. Een andere belangrijke factor is de lengte van de vezels. "Een kortere vezel laat sneller los. Er gaan dan draadjes uitsteken en uiteindelijk wordt de stof dunner", legt ze uit. "Een langere vezel is duurder, maar is wel van betere kwaliteit."

Primark
Lees ook:
Primark wil duurzamer worden, maar 'we moeten uiteindelijk minder kleding kopen'

Betere kleding kost dus meer geld. Toch zegt Primark dat de prijzen van zijn kleding laag blijven. "Ik begrijp dat niet", zegt Van der Velden. "Dat lukt niet als de keten de kwaliteit van de kleding wil verbeteren, want dat kost nu eenmaal meer geld."