Vluchtelingenkinderen

Zonder ouders naar Nederland gevlucht: 'Blij met de keuze van mijn moeder'

16 september 2021 16:03 Aangepast: 16 september 2021 16:40
Wime is op zijn tiende naar Nederland gevlucht vanuit Angola Beeld © EditieNL

Je bent 11 jaar oud, hebt alleen een rugzak bij je en bent in een vreemd land waar je de taal niet spreekt. Het is het verhaal van een Syrisch jongetje dat maandagochtend het politiebureau in Rotterdam binnenwandelde om asiel aan te vragen. En er zijn meer voorbeelden zoals hij. "Mijn moeder wilde een betere toekomst voor mijn broer en mij."

De politie in Rotterdam heeft het jongetje gerustgesteld met behulp van een Arabisch sprekende agent. De jongen was het land binnengekomen via Albanië.

Meer voorbeelden

Het is niet het enige vluchtelingenkind dat de afgelopen periode moederziel alleen in Nederland werd aangetroffen. Zo werd er eind augustus een 8-jarig Syrisch meisje bij het politiebureau in Hoofddorp 'gedropt.' In juli vonden mensen een 11-jarig Syrisch meisje in haar eentje op Utrecht Centraal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Syrisch meisje (8) 'gedropt' bij politiebureau: 'Ze had alleen rugzakje mee'

Wime Dumingos weet hoe het voelt. Hij vluchtte op 10-jarige leeftijd samen met zijn broer weg uit Angola. "Er was toen een burgeroorlog en mijn moeder wilde een betere toekomst voor ons", vertelt de inmiddels 30-jarige Wime aan EditieNL.

Via kennissen in het leger wist de familie een vlucht naar Portugal te regelen. "Vanaf daar werden we in een busje meegenomen naar Nederland. Het was heel eng. Je kent niemand en spreekt de taal niet. We kwamen in een opvanglocatie terecht."

Wime en zijn broer zijn goed opgevangen in Nederland Wime en zijn broer zijn goed opgevangen in Nederland

Zijn ouders heeft hij sindsdien nooit meer gezien of gesproken. "Als ik terugdenk aan wat mijn moeder voor mij heeft gedaan ben ik daar hartstikke blij mee. We zijn hier goed opgevangen. Ik heb Communicatie en Multimediadesign gestudeerd, heb een goede baan en woon leuk in Maastricht. Daar ben ik erg trots op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miriam nam vluchteling Madlen in huis: 'Meer kansen en beter voor de integratie'

De beelden uit Afghanistan doen hem denken aan zijn eigen situatie. "Als ik zie hoe moeders daar hun kind over het hek zetten, moet ik denken aan mijn moeder. Dat is precies wat zij ook voor mij heeft gedaan. Ik ben nu zelf in gesprek met lokale politici om kinderen die in zo'n situatie zitten te steunen."

AMV-beleid

Vluchtenlingenkinderen die in zonder voogd worden aangetroffen, worden in Nederland overgedragen aan Stichting Nidos. "Die is verantwoordelijk voor de Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen", vertelt Sander Schuitemaker, juridisch adviseur Kinderrechten en Migratie bij Defence for Children.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Keghart vluchtte op zijn 14de uit Syrië, nu is hij met gemiddeld een 9,1 geslaagd voor het gymnasium

Zij krijgen een voogd toegekend en afhankelijk van hun leeftijd komen ze bij een pleeggezin of opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) terecht. "Als je het met andere Europese landen vergelijkt doet Nederland het goed als het gaat om de opvang en ondersteuning van deze kinderen. Maar het kan altijd beter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore