Wildlands Adventure Zoo Emmen

Tragisch liefdesverhaal: neushoorn verdrinkt tijdens ontmoeting met mannetje

16 september 2021 14:33 Aangepast: 16 september 2021 15:49
Neushoorn Elena Beeld © Wildlands Adventure Zoo Emmen

Het had het begin van iets moois kunnen zijn, maar eindigde fataal. Neushoorn Elena werd vanochtend in Wildlands Adventure Zoo in Emmen aan een nieuw 'fokmannetje' voorgesteld, maar gleed uit en verdronk. "Een ongelukkige samenloop van omstandigheden. We zijn erg aangeslagen."

Elena, zoals het overleden vrouwtje heet, werd samen met haar zusje Zahra losgelaten op de savanne. Maar toen mannetjesneushoorn Limpopo erbij kwam werd het onrustig. De vrouwtjes schrokken. "Normaal gesproken vormen de vrouwtjes een soort band. Dan gaan ze samen staan en is het afwachten of het goed gaat", zegt woordvoerder Erik Veenstra. "Nu gingen ze rennen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Babypijlstaartrog overleden in Dolfinarium Harderwijk

Doorgaans is dat niet erg, maar nu gaat het volgens Veenstra om een vervelende samenloop van omstandigheden. "Het is echt een ongeluk geweest, dat wil ik benadrukken", zegt hij tegen EditieNL. "Het vrouwtje is uitgegleden en in een ondiepe plas gevallen. Het was geen aanval." 

Verrassing

De neushoorns hebben elkaar eerder kunnen zien en ruiken in de stallen, elk vanuit hun eigen deel. Er zat toen nog een scherm tussen. "Ze reageerden positief op elkaar", zegt Veenstra. Het incident kwam dan ook als een complete verrassing. "Het team is erg aangeslagen." 

Fokprogramma

Het was de bedoeling dat Limpopo in de toekomst zou gaan fokken met de vrouwtjesneushoorns. Wildlands geeft aan dat het op dit moment nog niet duidelijk is wat er gaat gebeuren met het fokprogramma.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore