Ga naar de inhoud
Kruising met olifant

Komt de mammoet weer terug? 'Besteed het geld aan bestaande dieren'

Paleontoloog Alexandra van der Geer Beeld © EditieNL

Amerikaanse wetenschappers krijgen vijftien miljoen dollar om de mammoet weer tot leven te wekken. Het wolharige dier stierf zo'n tienduizend jaar geleden uit. Nu is het doel om een kruising tussen de mammoet en olifant te creëren die kan overleven in extreme kou. Maar is dat wel een goed idee?

Het is in principe mogelijk om de mammoet tot leven te wekken, maar het wordt nooit precies de mammoet van eeuwen geleden. Dat zegt Alexandra van der Geer, paleontoloog bij Naturalis. "Het kan alleen als het dier pas recent uitgestorven is, want dan is het DNA nog niet zo beschadigd. Daarbij heb je dan nog een levend dier nodig. In dit geval dus een olifant die lijkt op een mammoet", legt ze uit aan EditieNL. "Daardoor krijg je een hybride dier en nooit precies een mammoet."

Bezwaren

De wetenschappers willen de mammoet terug brengen naar Siberië. Van der Geer vindt het goed dat het onderzoek er komt, omdat we zo meer leren over genetica. Maar de mammoet loslaten in Siberië vindt ze belachelijk. "Stel dat er straks een kudde mammoeten rondloopt, dan zijn die knetterduur. Als ze bovendien gekrulde slagtanden hebben, zijn ze nog gewilder", zegt ze. "In Afrika lukt het al niet om neushoorns en olifanten te beschermen, hoe willen ze dat dan in Siberië doen?" 

Bedrijf
Lees ook:
Bedrijf wil uitgestorven wolharige mammoet weer tot leven wekken

Een ander bezwaar is volgens Van der Geer de klimaatverandering. "De mammoet is ooit uitgestorven om die reden", vertelt ze. "Als je hem nu weer in het wild zet, heeft hij dus niks te eten. Moeten we hem straks dan gaan bijvoeren?" 

Bedreigde diersoorten

We kunnen beter inzetten op het beschermen van de dieren die er al zijn, vindt Harald Schmidt, hoofd Dier en Plant bij Diergaarde Blijdorp. "Je kunt het geld zinniger besteden dan het creëren van een halve mammoet", zegt hij. "Zo investeren wij onder meer in onderzoek en ondersteunen we wereldwijd projecten om bedreigde diersoorten te helpen. Ook fokken we populaties van diersoorten die bedreigd zijn."

Bevolking
Lees ook:
Bevolking Madagaskar eet bedreigde diersoorten: 'Genadeklap'

Schmidt hoopt te voorkomen dat de geschiedenis van de mammoet zich herhaalt bij de olifanten. "De mammoet is uitgestorven door klimaatverandering, maar wellicht ook door de opkomst van de mens", zegt hij. Dat zien we nu dus ook bij de olifant: het klimaat verandert en de bevolking groeit, waardoor de leefruimte van de olifanten afneemt."

In Azië is het aantal mannelijke olifanten volgens Schmidt bijna op één hand te tellen. "Als het zo doorgaat dan zijn ze er over vijftig jaar niet meer – of misschien in heel beperkte aantallen."