Beperkt aantal medewerkers

Handen vol als eenmansfractie? 'Je kunt niet alle debatten volgen'

15 september 2021 17:19 Aangepast: 15 september 2021 17:32
Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer Beeld © ANP Foto

Pieter Omtzigt is vandaag teruggekeerd in de Tweede Kamer. De veelbesproken politicus zat de afgelopen maanden ziek thuis na zijn vertrek bij het CDA. Nu gaat hij verder als eenmansfractie, genaamd Groep Omtzigt. Maar heb je het als leider van zo'n fractie niet enorm druk?

Pieter Omtzigt is niet de enige die als eenmansfractie in de Tweede Kamer zit. Zo heb je de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas en BIJ1 van Sylvana Simons. Daarnaast verliet Liane den Haan 50Plus eerder dit jaar om haar eigen fractie beginnen: Fractie Den Haan. 

Fysiek onmogelijk

Je zou denken dat de leider van een eenmansfractie omkomt in dossiers, debatten en vergaderingen. Toch hoeft dat niet zo te zijn, zegt politiek verslaggever Frits Wester. "Het ligt er maar net aan hoeveel je wilt doen", zegt hij tegen EditieNL. "Je kunt je ook toespitsen op een aantal debatten, net zoals Omtzigt gaat doen." Kleinere fracties kunnen sowieso niet overal bij zijn, zegt Wester. "Dat is fysiek onmogelijk, want er zijn altijd debatten en vergaderingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pieter Omtzigt keert terug in Tweede Kamer, maar hoe nu verder?

De eenmansfracties hoeven er overigens niet helemaal alleen voor te staan. "Je hebt een budget waarmee je bijvoorbeeld een beperkt aantal medewerkers kunt aannemen." Wat dat budget precies is, weet Wester niet. "Maar het is niet zo veel." 

Samenwerken

Liane den Haan weet als geen ander hoe het is om in haar eentje te zitten. Omdat het niet mogelijk is om alle debatten en vergaderingen bij te wonen, wil ze met haar eenmansfractie samenwerken met andere kleinere fracties."Natuurlijk stem je zelf bij moties, maar we kunnen elkaar wel helpen met de voorbereidingen", zegt ze. "We zijn nu in overleg met de BoerBurgerBeweging, BIJ1, Denk en we gaan Omtzigt vragen of hij wil samenwerken. Zo kunnen we kleine dingen afstemmen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omtzigt weer aan de slag: 'Sensibiliseren gaat niet lukken'

Wester heeft zijn twijfels over samenwerkingen tussen eenmansfracties. "Die samenwerking klinkt heel mooi, maar partijen hebben hun eigen belangen", legt hij uit. "Als je eenmansfracties die zijn afgesplitst bekijkt, dan zie je dat ze zo verschillend zijn. Dat gaat niet altijd samen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore