Gisteren werd bekend dat nachtclubs vanaf 25 september weer open mogen, maar wel tot 0.00 uur. Als het aan D66-Kamerleden Jan Paternotte en Romke de Jong ligt, zo pleiten ze in een opiniestuk in NRC, zouden de nachtclubs de keuze moeten krijgen om met een nóg strengere toegangscheck weer volledig open te kunnen. In Duitsland gaan ze ook al zo te werk.
Volgens deskundigen zouden clubs en discotheken gewoon de hele nacht open kunnen, als we het net zo aanpakken als in Duitsland: daar voeren ze geen 3G-beleid, maar een 2G-beleid.
De 3 G's staan in Nederland voor gevaccineerd, genezen of getest. In die gevallen krijg je een QR-code in de CoronaCheck-app, waarmee je straks weer naar de discotheek of nachtclub mag. Die zijn dus wel maar tot middernacht open en mogen nog maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit gebruiken.
Dat gaat in Duitsland anders. In Berlijn gingen de nachtclubs begin deze maand weer volledig open, maar alleen voor mensen die gevaccineerd zijn of genezen van corona. Wie getest is, maar geen vaccinatie heeft, komt er daar dus niet binnen. Dit in tegenstelling tot straks bij ons.
Beperkt open
Veel Nederlandse clubs balen ervan dat ze binnenkort nog maar beperkt open mogen. "Je gaat hierdoor juist krijgen dat mensen eerst naar een club gaan en na middernacht thuis doorgaan", zegt Bas Louwers, eigenaar van nachtclub en poppodium Bitterzoet in Amsterdam. "Dit gaat niet werken, zo'n halfslachtige maatregel."

Hij snapt niks van de nieuwe maatregelen. "De enige reden die ik kan bedenken, is dat ze het anders niet kunnen handhaven", zegt hij. "Ik denk dat de maatregel is in de hoop dat mensen niet gaan komen, met de gedachte: er gaat toch niemand dansen voor twaalf uur."
'De koek is op'
Normaal gesproken is de club van Bas open van 23.00 tot 04.00 uur. Eind september gaat hij van half acht 's avonds tot middernacht open. "Ik weet zeker dat de clubs 's avonds volstaan. Mensen willen echt dolgraag uitgaan. De koek is op, niemand wil weer thuiszitten."
En het Berlijnse deurbeleid? Daar ziet Bas niet echt een voordeel in. "Als je mensen met een negatief testbewijs niet meer binnenlaat, sluit je weer een groep uit. Ik vind dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Als je het zelf veilig genoeg vindt om te testen, met risico om besmet te worden, dan moet je dat zelf weten."
's Nachts zichzelf zijn
Thys Boer van N8W8 R'Dam, een speciale raad voor het nachtleven in Rotterdam, noemt de nieuwe maatregel 'belachelijk'. "Waarom zou het 5 voor 12 nog veilig zijn in een nachtclub en 5 over twaalf niet meer?" zegt hij. Hij is van mening dat het nachtleven 's nachts moet beginnen en niet al om 20.00 uur. "De nacht is mysterieus, magisch en open voor iedereen. Er zijn groepen in Nederland gemarginaliseerd, die kunnen overdag niet zijn wie ze willen zijn en hebben nachtclubs nodig waar ze echt zichzelf kunnen zijn."
In Berlijn zijn nachtclubs weer open volgens een 2G-beleid
In een 2G-beleid ziet Boer niets. "We hebben nu dat 3G-systeem, met het coronatoegangsbewijs. Dan gaan we ervanuit dat het veilig genoeg is om naar binnen te komen. Waarom zeg je dan niet dat mensen die hier binnen zijn tot het einde mogen blijven? Dat is even veilig", meent hij.
Druk op de zorg
Toch is er volgens hoogleraar virologie Rogier Sanders van de Universiteit van Amsterdam wel wat te zeggen voor het Berlijnse beleid. "Als je gevaccineerd bent of een infectie hebt doorgemaakt kun je de ziekte nog oplopen, maar is de kans dat je in het ziekenhuis terechtkomt uitermate klein", legt de hoogleraar uit. "Negentig procent van de mensen die nu in het ziekenhuis liggen, zijn niet gevaccineerd. Die houden de druk op de zorg hoog."
Met alleen een negatief testbewijs kun je volgens Sanders het virus in een club oplopen en in het ziekenhuis terechtkomen. "Met vaccinatie of herstel heb je minder kans om het virus op te lopen en daarmee is overdracht ook kleiner. En misschien nog belangrijker: de kans dat je een ernstige ziekte ontwikkelt, is uitermate klein geworden."