Aandacht voor scheve marktprijzen

Uienuitverkoop bij boer Marijn: 'Moet 750.000 kilo kwijtraken'

15 september 2021 15:37 Aangepast: 15 september 2021 16:18
Bij Marijn kun je deze week goedkoop uien komen rapen Beeld © Eigen foto

Het is rapen geblazen aankomende zaterdag. Boer Marijn Uitdewilligen organiseert dan in Sint Kruis een actie waarbij mensen een kilo uien kunnen rapen voor 25 cent. In de winkel betaal je daar een euro voor. Met de actie wil de boer aandacht vragen voor de marktprijzen, die volgens hem scheef zijn.

Op dit moment betaalt de tussenhandel drie of vier cent voor een kilo plantuien, terwijl de kostprijs voor de boer zo'n tien cent is. Dat leidt tot zwaar verlies onder uientelers. Het probleem doet zich ook voor bij vroege wortels. Nu zijn het dan toevallig de uien en wortels, maar volgend jaar kan dit probleem zich weer bij een ander gewas voordoen, denkt boer Marijn Uitdewilligen. "Eens in de zoveel tijd gebeurt het per gewas dat we onze producten voor bijna niets moeten verkopen."

Te veel aanbod 

Dit jaar was het weer gunstig voor de groei van plantuien, waardoor er nu heel veel zijn. "Er is een te groot aanbod en daardoor wordt de prijs onder druk gezet", legt Uitdewilligen uit. Vervolgens is er geen behoefte meer voor vrije producten en gaan handelaren in zee met boeren waar ze al een contract mee hebben. Zo'n contract is echter geen optie voor Uitdewilligen. "Je krijgt dan een vaste prijs per kilo, maar die prijs is zo laag dat de arbeid er niet mee betaald kan worden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom boeren niet aan drastische stikstofmaatregelen ontkomen

Uitdewilligen hoopt dat er een oplossing komt voor de scheve marktprijzen. "Er moet een minimumprijs komen, zodat we de zekerheid hebben dat we in elk geval de kostprijs terugverdienen", zegt hij. "We moeten nog wel een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen." 

Aandacht vragen 

Om aandacht te vragen voor de scheve marktprijzen binnen de agrarische sector houdt Uitdewilligen dit weekend een actie. Mensen kunnen op zaterdag tussen twaalf en vijf uien komen rapen. "De mensen betalen vier keer zo weinig als in de winkel en voor mij als boer is het ook een mooie prijs", zegt hij. "Al denk ik niet dat het gaat lukken om 750.000 kilo uien kwijt te raken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boze boeren vertrekken naar Duitsland: 'Meer kansen, meer toekomst'

Uitdewilligen hoopt dat belangenbehartigers zijn actie oppikken. "Dan kunnen we bedenken hoe we voedselzekerheid kunnen garanderen én ervoor kunnen zorgen dat de boer er altijd iets aan verdient." 

Reactie Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) 

"Wij herkennen de marktsituatie die wordt geschetst. De kostprijs voor uien ligt inderdaad rond de tien cent. Uienprijzen fluctueren erg, het verschilt per jaar en zelfs per seizoen. Daar zijn verschillende redenen voor; bijvoorbeeld dat er veel is geproduceerd. Als er dan minder wordt afgenomen gaan de prijzen omlaag. Het is vooral een stukje marktwerking waar je mee te maken hebt. Uien zijn een vrijemarktproduct, dus een gereguleerde kostprijs is ondenkbaar. Wij maken ons hard voor een eerlijke prijs en goede marktpositie voor boeren en tuinders. Dat doen we onder andere door in het gesprek aan te gaan met ketenpartijen om waarde voor alle partijen te realiseren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore