Moeilijk te onderscheiden

Nep of echt? Meerkoeten maken nest met plastic planten

15 september 2021 13:45
Kunstbloemist Sharon Knöbel Beeld © EditieNL

Een opvallende ontdekking door onderzoekers van Naturalis die vogelnesten analyseerden. De nesten bevatten allemaal zwerfafval en in drie van de nesten werden planten van plastic gevonden. Dat is misschien niet zo heel gek: nepplanten zijn steeds moeilijker te onderscheiden van echte.

De onderzoekers verzamelden de twaalf meerkoetnesten na het broedseizoen in Leiden en constateerden al gauw dat alle nesten zwerfafval bevatten. "In elk nest dat wij bekeken zat iets van plastic", vertelt bioloog Auke-Florian Hiemstra. "Sommige nesten bestonden voor meer dan de helft uit plastic."

Iets wat veel vragen oproept bij de bioloog. "Waarom gebruiken meerkoeten überhaupt zwerfafval? Ze hebben al weinig keuze en als ze iets kiezen dan blijkt het ook nog eens om de artificiële variant te gaan", aldus Hiemstra. De onderzoekers kunnen het nog niet helemaal verklaren. "Is een nest dan misschien warmer, of is er minder kans op parasieten? Misschien is het nest wel sterker."

Deze plastic planten zaten in de meerkoetnesten Deze plastic planten zaten in de meerkoetnesten

Nepplanten

Wat volgens Hiemstra vooral een opvallende vondst was: in meerdere nesten zaten nepplanten. "Het is bijzonder omdat je bijna nooit nepplanten vindt als zwerfafval", zegt de bioloog. "En toch weten meerkoeten die planten te vinden, dat maakt het voor mij interessant." Al ziet de bioloog ook nadelen: "Een nest van plastic voert water slechter af, of kan jonge kuikentjes verstrikken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blauwe kiekendief bijna uitgestorven: jongen gaan vroeg dood

Of de meerkoeten bewust nepplanten uitzoeken voor hun nest, is dus de vraag. Maar soms zijn kunstbloemen of -planten erg moeilijk van echte te onderscheiden. "Van dichtbij zie je het verschil wel, maar het is echt bizar echt", vertelt kunstbloemist Sharon Knöbel. Ze is gespecialiseerd in zijdebloemstukken. "De meeste bloemen bestaan uit plastic en zijde, maar ook kunststof."

Thuis heeft Sharon alleen nog maar nepbloemen. "De kwaliteit is zo verbeterd, vroeger was het een beetje een taboe", zegt Sharon. "Het is natuurlijk ook duurzaam: als je van pioenrozen houdt, dan kun je ze het hele jaar laten staan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore