Diarree en darmparasiet

Hondenfokker opnieuw de fout in: 55 honden weggehaald

14 september 2021 17:03
Drie honden in het vieze verblijf Beeld © Dierenbescherming

Een hondenfokker in het Limburgse Echt-Susteren is flink de fout in gegaan. Zo'n 55 honden zaten in smerige verblijven. Ze waren slecht verzorgd, mager, ziek en gedroegen zich angstig. Inmiddels zitten de honden op een opvangadres en krijgen ze de zorg die ze nodig hebben. Het is niet de eerste keer dat het fout ging bij de fokker.

Begin dit jaar ging het ook al mis. In februari werden er 79 honden bij de fokker weggehaald door de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De honden leefden toen onder dezelfde barre omstandigheden als nu. 

Urine en uitwerpselen

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming ging samen met de politie en een dierenarts opnieuw langs bij het woonhuis van de fokker, waar hij ook te werk gaat. De aanleiding voor de inspectie was een melding over de verkoop van zieke puppy's. Toen de inspecteur langsging bleek de leefsituatie van de 55 honden, waaronder zo'n 17 pups van verschillende rassen en kruisingen, wederom erbarmelijk.

Eén van de honden in het vieze verblijf Eén van de honden in het vieze verblijf

De dieren zaten in smerige verblijven in schuren en rond het woonhuis. Ze zaten onder de urine en uitwerpselen. Veel honden bleken mager en ziek: ze hadden diarree of Giardia, een parasiet die in de darmen leeft. De honden hadden bovendien klitten in hun vacht en reageerden angstig. Het was te merken dat ze nauwelijks omgang met mensen hadden gehad en er waren tekenen van onvoldoende beweging. 

Strafrechtelijke afhandeling

Het was geen optie om de misstanden met de eigenaar te herstellen, want sinds de vorige inspectie was het niet beter geworden. Wel zijn de dieren dezelfde dag nog opgehaald en naar een opvangadres gebracht. Daar krijgen ze de juiste verzorging en worden ze onderzocht. 

Drie honden zitten in een bench Drie honden zitten in een bench

De politie gaat de zaak strafrechtelijk afhandelen. Wat de fokker te wachten staat, is nog niet duidelijk. Of de honden ter adoptie worden aangeboden is ook nog niet zeker. Daar zijn de dieren op dit moment in elk geval nog niet aan toe. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreem vies dierenverblijf: tientallen dieren zaten op eigen uitwerpselen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore