'Jonge gasten'

Uithalers teisteren Rotterdamse haven om drugs uit containers te halen

14 september 2021 16:30
Edwin Asveld van TransHeroes Beeld © EditieNL

De Rotterdamse haven krijgt steeds vaker te maken met uithalers: criminelen die cocaïne uit zeecontainers proberen te halen. Gisteren werden negen van hen uit een container gehaald waarin ze last hadden gekregen van zuurstoftekort. Wie zijn deze uithalers en hoe gaan ze te werk?

In 2020 werden in totaal 350 uithalers opgepakt in de Rotterdamse haven. Alleen in de afgelopen tien dagen waren het er al 110, wat doet vermoeden dat het aantal dit jaar een stuk hoger komt te liggen.

Het gaat vooral om jonge gasten, zegt misdaadverslaggever Mick van Wely. "Variërend van 18 jaar oud tot achterin de twintig. Allemaal met een crimineel verleden, vaak voor drugs of geweld", zegt hij tegen EditieNL. Dit soort jongens zijn volgens hem op zoek naar status en geld. "Het is heel makkelijk om ze te rekruteren."

Grote risico's

Het is ook niet zo moeilijk om in zo'n container te komen. "We nemen geen speciale maatregelen tegen drugssmokkel per zeecontainer", vertelt Edwin Asveld van TransHeroes, een transportbedrijf dat ladingvervoer met bijvoorbeeld zeecontainers verzorgt. "Zo'n container is afgesloten met een zegel, maar het is niet lastig om die te verbreken. Je ziet het dan wel meteen dat er iemand in is geweest."

Het hermetisch afsluiten van elke container is volgens Asveld niet te doen. "Een hangslot knip je ook zo doormidden. Bovendien zijn containers gemaakt van plaatstaal: dat is licht materiaal en daar kan je ook zo een gat inslaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Drugscriminelen infiltreren nu ook bij rederijen zoals MSC'

Maar hoewel het inbreken in zo'n container dus niet moeilijk is, zijn de risico's wel enorm. "Verstikkingsgevaar ligt op de loer omdat er in zo'n gesloten ruimte niet voldoende zuurstof aanwezig is voor een lange tijd", zegt Asveld. "Ook zijn er containers die gegast worden met bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte. Dat is ook schadelijk voor de gezondheid."

Verraders

Gisteren nog werden negen van die uithalers gevonden in een container. Ze kregen last van zuurstoftekort en sloegen alarm. "Maar op het moment dat je gaat bellen met de politie, ben je een verrader", aldus misdaadverslaggever Van Wely. "Veel uithalers zijn verdwenen omdat ze verantwoordelijk worden gehouden door de grote jongens voor het kwijtraken van de drugs."

Er staan natuurlijk heel veel containers in de haven. Hoe weten uithalers dan waar ze moeten zijn? "Met behulp van corrupte mensen bij terminals, vrachtwagenchauffeurs of douaniers", meent Van Wely. "Die wijzen aan waar zo'n container staat."

Straffen

De uithalers slaan vooral 's nachts toe. Het probleem is dat als ze betrapt worden zonder drugs, er geen grond is om ze op te pakken. "Je kan ze alleen bestraffen met een boete, je moet ze vrij laten gaan", zegt Van Wely. "Er komt binnenkort wel een wetswijziging: uithalers kunnen dan worden aangehouden voor erfvredebreuk, je kunt ze op basis daarvan maximaal twee jaar vasthouden en ook hun connectie met drugsorganisaties onderzoeken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore