Ga naar de inhoud
Proefpersonen gezocht

Onderzoekers druk met nieuw coronamedicijn dat verspreiding in lichaam voorkomt

Arts-microbioloog Marc Bonten leidt het onderzoek Beeld © EditieNL

Het coronavirus houdt de samenleving al lange tijd in z'n greep. We zijn inmiddels al meerdere besmettingsgolven en coronavarianten verder. Omdat vaccins niet altijd volledig effectief zijn en niet iedereen een vaccin neemt, wordt er volop gewerkt aan medicijnen tegen het virus. Ook UMC Utrecht is nu druk bezig met een onderzoek naar een coronamedicijn: Ensovibep. Daarvoor zijn wel proefpersonen nodig.

Op dit moment zijn er twee andere geneesmiddelen tegen corona op de markt. Eén daarvan is het zogeheten Remdevisir, het andere middel heet Dexamethason. Mogelijk wordt Ensovibep dus aan dit lijstje toegevoegd, als de onderzoeksresultaten positief zijn. 

Sanquin
Lees ook:
Sanquin kan duizenden mensen helpen met preventief coronamedicijn

Marc Bonten is arts-microbioloog bij het UMC Utrecht en legt uit hoe het medicijn werkt: "Ensovibep is een geneesmiddel dat is gemaakt om in te grijpen op de plek waar het coronavirus de cel binnenkomt." Het wordt toegediend via een infuus, dat duurt ongeveer een uur. "Als het ware voorkomt het daarmee de verspreiding van het virus door het lichaam."

Mutaties

We hebben natuurlijk al vaccins, maar toch pleit Bonten voor het verder zoeken naar geneesmiddelen tegen corona. "Coronamedicijnen zijn heel belangrijk voor mensen die we met vaccins uiteindelijk niet kunnen beschermen. Of die ondanks vaccinatie toch geïnfecteerd raken", zegt hij.

De
Lees ook:
De vaccinatiegraad in jouw gemeente: Urk het laagst, Schiermonnikoog het hoogst

"Stel dat er een mutant ontstaat waar de vaccins niet goed tegen werken, dan zijn we aangewezen op geneesmiddelen waarmee we ernstig zieke coronapatiënten kunnen behandelen", legt hij uit. "Dat is dan in afwachting van aangepaste vaccins, want we gaan er vanuit dat we de vaccins zo kunnen aanpassen dat ze tegen mutanten zijn opgewassen." 

Infuus

Op dit moment wordt dus onderzocht of Ensovibep werkzaam en veilig is. Nils Bruijel heeft deelgenomen aan het onderzoek. De dag dat hij op vakantie zou gaan werd hij ziek. Het bleek corona te zijn. "Een vriendin is medisch bioloog en appte me dat ze nog mensen tekortkwamen voor een onderzoek", zegt Bruijel tegen EditieNL. Drie dagen later lag hij aan het infuus met het nieuwe geneesmiddel. "Het was spannend, vooral als je overgaat tot de formaliteiten. Bijvoorbeeld het ondertekenen van een contract."

De onderzoekers geven aan dat je op elk moment kunt stoppen. Er is één moment geweest waarop Bruijel even twijfelde of hij dat ging doen. "Dat was het moment dat het infuus werd ingebracht", vertelt hij. "Je weet natuurlijk niet wat de gevolgen kunnen zijn. Maar er zijn al dappere mensen voor mij geweest." 

'Geen placebo'

Tijdens het onderzoek worden er ook placebo's toegediend. "Ik denk niet dat ik een placebo heb gehad. De kans dat je die krijgt is één op vier", zegt Bruijel. "Maar ik ben wel nieuwsgierig of ik het echte medicijn heb gehad."

Moedermelk
Lees ook:
Moedermelk als coronamedicijn? Melk bevat antistoffen tegen virus

Op dit moment is het UMC Utrecht nog op zoek naar meer proefpersonen. Bruijel raadt het mensen aan om hieraan deel te nemen. Al denkt hij dat het niet voor iedereen is, met name niet voor mensen die een naaldenfobie hebben. "Je moet het ook niet doen voor de vergoeding. Een gevoel van idealisme is wel handig", zegt hij. "Het is belangrijk dat mensen meedoen aan zulke onderzoeken. Zo kunnen we ons beter wapenen tegen dit soort pandemieën."